Domovská stránka > C > Co Je Chzo?

Co je CHZO?

CHZO je zkratka pro termín označování vín s chráněným zeměpisným označením dle čl. 118b Rady /ES/ č. 1234/2007. Upravuje výrobu vína z hroznů jejichž 85% podíl má původ v zeměpisné oblasti, přičemž výroba musí proběhnout v této zeměpisné oblasti, zbylých 15% má původ v druhé oblasti v ČR (např.

Přečtěte si více

Co je to známkové víno?

Víno vyrobené ze směsi hroznů, rmutu, hroznového moštu vyrobeného z vinných hroznů sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín. Většinou se skládá z několika odrůd, které se vzájemně doplňují a vytváří chuťové vlastnosti, které jsou podobné v každém ročníku.
Co znamená vyber z bobulí?
Výběr z bobulí je jedno z jakostních zatřídění vína. Ty se v České republice určují na základě cukernatosti, která vyjadřuje obsah cukru v bobulích vinné révy v momentě, kdy je sklízena.

Někdo se také může ptát, co je chráněné zeměpisné označení?

Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

CHZO zdůrazňuje vztah mezi konkrétní zeměpisnou oblastí a názvem produktu, pokud lze jeho jakost, renomé nebo jinou vlastnost přičíst především jeho zeměpisnému původu.
Jak dělíme vína s přívlastkem?
Obsah
  1. 2.1 Kabinet.
  2. 2.2 Pozdní sběr.
  3. 2.3 Výběr z hroznů
  4. 2.4 Výběr z bobulí
  5. 2.5 Výběr z cibéb.
  6. 2.6 Ledové víno.
  7. 2.7 Slámové víno.

Můžete se také zeptat, co je odrůdové víno?

Odrůdové víno je víno vyrobené z jedné odrůdy vinné révy. Jde o víno, které má charakteristicky aromaticky účinné látky dané odrůdy. Musí obsahovat nejméně 85% vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu. Známkové jakostní víno - může být vyrobeno smícháním odrůdových jakostních vín.
Navíc, co znamená u vína pozdní sběr?
Je nejpočetnější kategorií přívlastkového vína. Přírodní cukernatost pozdního sběru musí být v rozmezí 21 – 24 stupňů. Zpravidla se jedná o plná a kvalitní suchá nebo polosuchá vína, z jejich intenzivní vůně a chuti je cítit ovoce a kořenitost.

A další otázka, co je moravské zemské víno?

Zemské víno je poměrně nové označení kategorie jakostních vín. Toto označení je zákonem zavedené od roku 2014. Pokud má být české nebo moravské víno uznáno jako zemské, tak původ jeho hroznů musí být na Moravě nebo v Čechách. Označením „Zemské víno" se dnes honosí mnoho malých a středních výrobců vín.
Proč se říká suché víno?
Suchá vína

Jedná se o vína s nejmenším obsahem zbytkového nezkvašeného cukru. Suché víno totiž obsahuje maximálně 4g zbytkového cukru na litr. Pokud je rozdíl mezi celkovým množstvím kyselin přepočtených na kyselinu vinnou a mezi zbytkovým cukrem menší než 2g na litr, může obsahovat suché víno až 9g zbytkového cukru.

A další otázka, co je to regionální potravina?

Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce. Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti.

By Georgeanna Brydges

Jak se dělí víno podle obsahu cukru? :: Kde vzniklo CD?
Užitečné odkazy