Domovská stránka > C > Co Je To Dodekafonie?

Co je to dodekafonie?

Dodekafonie (z řeckého dodeka/dvanáct a fonie/znění – používá se též označení dvanáctitónová hudba) je technika skladby a druh hudby, vytvořený na počátku dvacátého století rakouským skladatelem Arnoldem Schönbergem.

Přečtěte si více

Kdo se zasloužil o vznik první české opery?

února 1826 zde měla premiéru první česká opera Dráteník, jejímž autorem byl František Škroup. Ten se stal v roce 1827 i druhým kapelníkem Stavovského divadla. Škroup se také zasloužil o uvedení řady oper do té doby v českých divadlech nehraných.
Kdo slozil prvni ceskou operu?
Rovněž první česká opera (dramma per musica) s názvem „L'origine di Jaromeritz in Moravia" z roku 1730 zkomponovanou původně v italštině pro zámeckou kapelu hraběte Jana Adama z Questenberka v Jaroměřicích nad Rokytnou. Autorem hudby byl František Antonín Václav Míča.

Kdo to je dráteník?

Dráteník je osoba zabývající se řemeslnou činností zvanou drátenictví. I když lidstvo zná a používá drát již od pravěku, zrodilo se klasické drátenické řemeslo až v 16. století na Slovensku.
Jak napsat libreto?
Formální podobu libreta lze doporučit takto: Libreto bude mít úvodní část charakterizující základní parametry výstavy a většinou se převezmou údaje zpracované k námětu (leckdy se jako úvod libreta přebírá s menšími úpravami celý námět). Potom následuje vlastní popis výstavy.

Někdo se také může ptát, kdo napsal libreto?

Autoru libreta se říká libretista. Našimi významnými libretisty byli Karel Sabina – napsal např. libreto k Prodané nevěstě Bedřicha Smetany a Jaroslav Kvapil – ten napsal libreto např. k opeře Rusalka Antonína Dvořáka.
A co je typické pro muzikál?
O muzikálových hercích platí, že musí být dobří činoherci, zpěváci i tanečníci zároveň. Muzikál může být celozpívaný, nebo se v něm střídají zpěv a mluvené slovo. Stejně tak může být muzikál celotančený (vznikla i představení, jež se více blíží baletu) nebo v něm nemusí být balet obsažen vůbec.

Lidé se také ptají, co to je recitative?

Recitativ či italsky recitativo je styl zpěvu, používaný především v operách, oratoriích a kantátách, při němž pěvec napodobuje rytmus běžné řeči. Rozlišují se různé typy recitativu, například recitativo secco („suchý") doprovázený pouze continuem nebo recitativo accompagnato („doprovázený") s doprovodem orchestru.
Jak na operní zpěv?
Vše musí být přirozené, volné, klidné a příjemné. Operní pěvec využívá a cvičí dechová cvičení nejen na prodloužení dechu, ale také k nácviku legata, které využívá později v praxi - ve zpěvu. Vede celý výdechový proud na držené hlásce „s" tzv. syčení a nebo staccata na přerušované „š", tyto hlásky se mohou kombinovat.

Co je to činohra?

Činohra je dramatický útvar (z řec. drama, čin, jednání), kde se – na rozdíl od opery a baletu – na jevišti jedná a mluví, obvykle v próze.

By Hauger

Jak se mluví v Austrálii? :: Kdy byla vynalezena Wi-Fi?
Užitečné odkazy