Domovská stránka > C > Co To Je Filozofie?

Co to je filozofie?

Filosofie nebo filozofie, řecky φιλοσοφία, z φιλειν (filein, mít rád, toužit po něčem) a σοφια (sofía, moudrost, zdatnost) je soustavné, racionální a kritické zkoumání skutečnosti, světa a člověka, případně i toho, co je přesahuje (metafyzika).

Přečtěte si více

Související článek

Co dělá doktor filozofie?

Doktor filozofie je akademický titul udělovaný v humanitních, společenských a pedagogických vědách na příslušných fakultách vysokých škol.

Proč vznikla filozofie?

Vznik. Řecká filosofie vzniká jako způsob racionálního uvažování a argumentování o otázkách o původu světa, o dobru a zlu, o postavení člověka, o povaze společnosti a podobně, na něž předtím odpovídal mýtus.
A další otázka, co dělá filozof?
Filozof je člověk, který se zabývá soustavným, racionálním a kritickým zkoumáním skutečnosti, světa a člověka, případně toho, co přesahuje (metafyzika). Hledá pravdivé poznání, smysl a dobrý život prostředky reflexe, racionální argumentace a diskuse.

Následně, co se studuje na filozofii?

Studium filozofie vás naučí racionálně přesvědčovat, rozpoznat argumenty a pojmenovat jejich slabá místa. Seznámíte se s tradičními odpověďmi na tradiční otázky o obecné povaze světa a člověka. Budete ale čelit i otázkám netradičním, které mají zdánlivě nepřijatelné, burcující odpovědi.
Kde vznikla filozofie?
Řecká filozofie vznikla v 6. století př. n.l. v Malé Asii, v období klasického Řecka (Milét, Efes). Filozofie se v té době zabírá především otázkou bytí (ontologie) a podstatou člověka (filozofická antropologie).

Kdo je Pluralista?

Pluralismus je pojmenování pro teorie, směry i názorové postoje. Ty zavrhují vyvozování pouze jednoho pohledu, teorie nebo principu. Na věci je možno pohlížet více způsoby, nelze tedy jednoznačně hodnotit skutečnosti či jevy. Hodnocení je ovlivněno osobou hodnotitele, jeho názory, situací, postavením a dalším.
Co stojí na počátku každé filozofie?
Důvody ke vzniku filosofie

mýtus -staví se na základě příkazů a zákazů, vychází z každodenní skutečnosti, předkládá člověku „hotovou" moudrost, znalost vztahující se k životu; je více protkán emocemi; nevytváří reflexi činů

Jaké okolností mohou souviset se vznikem filozofického myšlení?

Historické změny a politické poměry pochopitelně ovlivňují životy všech zúčastněných lidí, tedy i filosofů. V jejich případě se tyto vnější okolnosti často promítají do jejich myšlení a díla.
Kdy a kde vznika filosofie?
Když na sebe narážely různé mýtické tradice, začaly se navzájem zpochybňovat: tak přistěhovalci v řeckých městech pochybovali o výkladu světa, jak jej podávaly Homérovy a Hésiodovy básně, a naopak domácí Řekové odmítali jejich mýtické tradice. Filosofie vznikla nejprve v okrajových oblastech řecké kultury, v Iónii (tj.

Kde se uplatní filozof?

Absolventi: Ti, kdo vystudují filozofii, se nejčastěji uplatňují ve školství, hlavně na středních školách (zde vyučují předmět ZSV). Doktorandi mohou vyučovat na vysokých školách nebo pracovat jako vědečtí pracovníci. Mnohem širší uplatnění mají ti, kdo spolu s filozofií vystudovali jiný obor.

By Iinde

Co dělá doktor filozofie? :: Jak ziskat ztracenou energii?
Užitečné odkazy