Domovská stránka > J > Jaká Slova Dala Čeština Světu?

Jaká slova dala čeština světu?

Český jazyk nejen slova přijímá, ale i ostatním jazykům dává. Kromě velmi známého Čapkova robota jsou to na příklad slova jako pistole (z husitského píšťala), dolar (ze slova tolar), houfnice (další zbraň, v němčině hauptnitz).

Přečtěte si více

Související článek

Jaká jsou v Office 365 sdílená cloudová úložiště?

V aplikaci Microsoft365 můžete snadno ukládat osobní a sdílené pracovní soubory, pracovat s nimi a přistupovat k nim ze všech zařízení. Úpravy v režimu offline se automaticky nahrají při dalším připojení.

Jaké je nejpoužívanější české slovo?

Žebříček nejpoužívanějších slov hovorové češtiny vedou následující slova: ten, bejt, a, že, já, mít, no, v, na, jako. Dobře se umístila i další: teda, prostě, voni a další.
Co je to slovo?
Slovo je skupina hlásek tvořící ustálený celek a mající určitý ustálený význam, je označované za jednotku slovní zásoby.

Kolik písmen má průměrně slovo?

Délka slov v češtině je proměnlivá a kolísá od jednoho jediného písmene až po slova dlouhá okolo třiceti písmen.
Co Češi dali světu?
Otto Wichterle proslul objevením kontaktních čoček, tedy konkrétně způsobu výroby gelových čoček, který se používá dodnes. Ale i praktické vynálezy od nás putovaly do celého světa. Svět dobyla třeba remoska. Elektrická pečicí mísa s horním vyhříváním, která je zároveň pekáčem i troubou.

Související článek

Jaká je nejnovější verze protokolů IP?

Internetový protokol verze 6 je nová sada standardních protokolů pro síťovou vrstvu internetu. Mnoho problémů současné verze sady internetových protokolů lze vyřešit pomocí protokolu IPv6.

Co začíná na e?

věc na E (100x)
  • Elektrika.
  • Elektřina.
  • Elipsa.
  • Elixír.
  • Ementál.
  • Encyklopedie.
  • Erb.
  • Eskalátor.
Kdo vymyslel slovo robot Čech nebo Američan?
Karel Čapek před 100 lety ve hře R.U.R. představil slovo robot - CzechCrunch.

Navíc, co je to sprosté slovo?

Vulgarismus (také vulgarita nebo sprosté slovo) je slovo, které vyjadřuje negativní a silně emotivní postoj k věci či člověku, vůči nimž je směrováno. Používání sprostých slov v psaném i mluveném projevu je většinou společnosti považováno za nevhodné.
Jak stará je čeština?
Patří mezi slovanské jazyky, do rodiny jazyků indoevropských. Čeština se vyvinula ze západních nářečí praslovanštiny na konci 10. století. Je částečně ovlivněná latinou a němčinou.

Když to vezmeme v úvahu, co to znamená slovo simp?

Simp – je muž či chlapec, který pro svoji dívku (ale klidně i kamarádku, kterou zná pouze on-line) dělá příliš mnoho – prakticky se nechá využívat, původ slova je pravděpodobně z anglického „simple" – jednoduchý, hloupý.

By Jillane Fiecke

Similar articles

Jaké je nejrychlejší zvíře na Zemi? :: Které znamení je agresivní?
Užitečné odkazy