Domovská stránka > J > Jak Vzniklo Jméno?

Jak vzniklo jméno?

Jména vzniklá z archaických slov nebo slov dříve více frekventovaných jsou svým způsobem jazykovou památkou či konzervou, která zachycuje někdejší stav jazyka,“ říká Vladimír Mates. Tvorbu jmen poznamenaly i dějinné události. Velká část jmen pochází z němčiny.

Přečtěte si více

Související článek

Jak skloňovat jméno a příjmení?

Dr. Tomu Svobodovi přejeme hodně úspěchů a inženýru Davidu Nmekovi za jeho přínos uděluje ocenění. V běžné, neformální řeči se koncovka často používá pro označení mistra.

Jak zjistit puvod příjmení?

Před interpretací původu vašeho příjmení tedy doporučuji začít vypracováním rodokmenu. Následně až na základě zjištěných informací o původu vašich předků je možné přesněji určit původ a vznik vašeho příjmení.
Jaké existují příjmení?
Celkem existuje přibližně 4200 příjmení tohoto typu. Jde-li o přídavná jména podle vzoru „mladý", ženská podoba má podle pádu odpovídající koncovky, v prvním pádu -á.

A kde je příjmení?

Webová aplikace KdeJsme.cz vám umožní vyhledat četnost příjmení nebo jména v rámci České republiky. Jednotlivé četnosti příjmení nebo jména jsou zobrazeny v mapě České republiky s rozlišením na obece s rozšířenou působností.
Lidé se také ptají, kolik můžu mít příjmení?
„Dnes zákony povolují, že si žena může nechat svoje rodné příjmení, nebo příjmení manželovo a povolená je také varianta obou příjmení. V tom případě se jako první v pořadí udává to nové příjmení přijaté při sňatku a na druhém místě je dosavadní příjmení.

Související článek

Jak vymyslet jméno pro skupinu?

Usnadní vám to nejazykové jméno, stačí originální slovo, které bude jen vaše. Vytvořte si vlastní slovo. Nikdo si ho s ničím nesplete a na internetu se bude snadno hledat, protože nebude ničemu konkurovat. Mělo by se snadno vyslovovat i hláskovat.

Někdo se také může ptát, proč se dává příjmení po otci?

Opět to není pravidlem, ale je to tak většinou. Muž tak nějak má větší potřebu „pokračování" rodu než žena. Taky je hodně párů, kteří se „někdy" vzít chtějí, ale není to úplně aktuální, proto dítěti dají jméno po otci.
Následně, kde se přejmenovat?
Zažádat si můžete o změnu jména, příjmení, ale také o změnu obou jmen najednou. Žádost o změnu jména či příjmení se podává na příslušný matriční úřad v místě, kde je žadatel přihlášen k trvalému pobytu, což platí pro dospělé i v případě nezletilých dětí.

Když to vezmeme v úvahu, jak na změnu příjmení?

Jméno, popřípadě jména, nebo příjmení (popřípadě více příjmení), která je fyzická osoba povinna užívat, lze změnit fyzické osobě pouze na základě její žádosti, případně žádosti jejích zákonných zástupů.
Jak se skloňuje jméno?
skloňováníEditovat
Substantivumsingulárplurál
dativjménujménům
akuzativjménojména
vokativjménojména
lokáljménu / jménějménech
3 další řádky

A další otázka, jak se říká filipovi?

Oproti tomu je jméno Filip v našich končinách oblíbené, svědčí o tom i množství jeho domáckých variant, například Fíla, Fífa, Filda, Filouš, Filín nebo Filípek.

By Isador

Similar articles

Proč se používá kódování? :: Jaké se hodí jméno k příjmení?
Užitečné odkazy