Domovská stránka > J > Jak Vzniklo Slovo Manžel?

Jak vzniklo slovo manžel?

Nejobvykleji se vychází z praslovanského singulárního *malъžena, které je chápáno jako složenina ve významu „muž a žena“, což je dvandvové kompozitum obdobné staroslověnskému bratъsestra („sourozenecký pár, bratr a sestra“).

Přečtěte si více

Související článek

Co znamená slovo hotspot?

Horká skvrna je oblast zvýšeného tepelného toku v zemském plášti.

Jak se skloňuje manželé?

manželi i manžely. Obě podoby lze užít jak pro manželské dvojice, tak pro ženaté muže; v praxi ve 4. p. ve významu ‚manželské páry' výrazně převládá tvar manžele, ve významu ‚ženatí muži' je frekventovanější tvar manžely.
Co obnáší manželství?
Manželé jsou povinni žít spolu, být si věrni, vzájemně se respektovat, podporovat se, udržovat rodinné společenství, vytvářet zdravé rodinné prostředí a společně pečovat o děti. Manželé mají vzájemnou vyživovací povinnost.

Když to vezmeme v úvahu, co je účelem manželství?

Právní definice manželství

Jeho hlavním účelem je dle zákona „založení rodiny, řádná výchova dětí a vzájemná podpora a pomoc" mezi partnery. Vznikem manželství vznikají práva a povinnosti manželů.
Jak muže zaniknout manželství?
(1) Manželství zaniká smrtí nebo prohlášením jednoho manžela za mrtvého. Byl-li manžel prohlášen za mrtvého, manželství zaniká dnem, kdy rozhodnutí o tom nabude právní moci.

Související článek

Co znamená slovo zpustlý?

Bylo to zhýralé. Jsou tu ještě 3 další

Proč uzavřít manželství?

Proč se brát

Manželé mají daňové výhody. Tou hlavní je sleva na manžela nebo manželku bez příjmů. „Pokud manželství skončí úmrtím jednoho z partnerů, vdova nebo vdovec dětí, i když není žádná závěť," vysvětluje Jiří Horáček. Máte také snazší přístup k úvěrům.
Následně, jak skloňovat příjmení manželů?
Příjmení, která se skloňují podle vzoru přídavných jmen, mají dvě možné koncovky: manželé Novotných, Veselých i manželé Novotní, Veselí. Tvar druhého pádu je běžnější. Užijeme-li spojení podstatného jména rodina a tvar příjmení, máme tyto možnosti: rodina Novákova i Novákových, rodina Novotných, rodina Veselých.

Lidé se také ptají, s kým čím manželi?

Přečtěte si článek. Slovo manžel v jednotném čísle označuje ženatého muže, když o něm mluvíme ve vztahu k jeho ženě: můj manžel, manžel paní Novákové.
...
Co s manželi a manžely?
jednotné č.množné č.
1. p.manželmanželé, manželové
2. p.manželamanželů
3. p.manželovi, manželumanželům
4. p.manželamanžele, manžely
3 další řádky
Jaké i manželé?
pokud je jméno jiného rodu, nebo je neživotné, nebo je v jiném pádu, pak píšeme –ovy s tvrdým y (např. Viděl Vaškovy kamarády – koho co, 4. pád). Toto pravidlo platí rovněž při obráceném slovosledu, takže píšeme manželé Soukupovi, děti Kvapilovy, viděl manžele Soukupovy.

Co muže obsahovat předmanželská smlouva?

Předmanželská smlouva může obsahovat jakékoli ujednání a týkat se kterékoli věci, pokud to zákon zakazuje, a to například co do rozsahu režimu společného jmění, jednotlivých věcí nebo jejich souborů. Předmanželskou smlouvou lze upravit vaše majetkové poměry i pro případ zániku manželství.

By Nadbus Dejesus

Similar articles

Co se mění v manželství? :: Jak nabíjet li-Pol?
Užitečné odkazy