Domovská stránka > C > Co Je To Racionální Číslo?

Co je to racionální číslo?

Racionální číslo je číslo, které lze vyjádřit jako zlomek, tj. podíl dvou celých čísel, většinou zapsaný ve tvaru nebo a/b, kde b není nula.

Přečtěte si více

Související článek

Jak být racionalni?

Předpokladem racionality je, že lidé si na základě zkušeností vybírají informace, které jsou pro ně dlouhodobě nejužitečnější, a že čtou články, které jsou pro ně nejrelevantnější. To je dobrý předpoklad pro některá rozhodnutí.

Jak dělit racionální čísla?

pro dělení racionálních čísel platí stejná znaménková pravidla jako pro násobení racionálních čísel. Dělit desetinným číslem neumíme. Dělence i dělitele vynásobíme stejným číslem různým od nuly tak, že dělitelem bude celé číslo.
Lidé se také ptají, jak se násobí racionální čísla?
Pro násobení racionálních čísel využíváme několik pravidel, která platí pro celá čísla, desetinná čísla a zlomky. Násobíme-li dvě čísla se stejnými znaménky, výsledkem je kladné číslo. Násobíme-li dvě čísla s různými znaménky, výsledkem je záporné číslo.

Co je reálné číslo?

Reálná čísla jsou taková čísla, kterým lze jednoznačně přiřadit body nekonečné přímky (číselné osy) tak, aby tato čísla popisovala „vzdálenost" od nějakého vybraného bodu (nuly) na takové přímce. Tato nula pak přirozeně dělí reálná čísla na kladná a záporná.
Jak Znacime racionalni cisla?
Racionální čísla značíme pomocí písmene Q se zdvojenými oblouky: ℚ. Je to z anglického „quotient", česky „kvocient", což označuje výsledek po dělení.

Související článek

Co je největší číslo na světě?

Synovec slavného amerického matematika Edwarda Kasnera vymyslel termín "Gool" pro číslo 10100, tedy jedničku se sto nulami. Termín googolplex zavedl Kasner a můžeme si ho představit jako jedničku s nulami.

Následně, co to je racionální?

Racionalita (z lat. ratio, rozum a rationalis, rozumný) je rozumnost či rozumovost, schopnost myslet, rozhodovat se a jednat na základě rozvahy, případně rozumných účelů a cílů, které lze obhájit důvody.
A další otázka, jak dělit celá čísla?
Celá čísla dělíme na sudá a lichá.
...
Pro dělení celých čísel platí tato pravidla:
  1. dělíme-li dvě kladná čísla, výsledek je kladný,
  2. dělíme-li dvě záporná čísla, výsledek je kladný,
  3. dělíme-li dvě čísla s rozdílnými znaménky, výsledek je záporný.

Jak se dělí desetinná čísla?

Desetinné číslo dělíme přirozeným číslem tak, jako by to bylo přirozené číslo. V podílu oddělíme tolik desetinných míst, kolik je v dělenci. Nejdříve obě desetinná čísla vynásobíme 10, 100 nebo 1 000 (podle toho, kolik desetinných míst má dělitel). Tak se dělitel změní na přirozené číslo a pokračujeme v dělení.
Co je to zlomek?
Zlomek (též můžeme říct lomený výraz) nám vyjadřuje část stejného celku. Jde tedy o rozdělení celku na jednotlivé stejně velké části. Pokud nemáme jednu věc rozdělenou na stejně velké části, nemůžeme tyto části vyjádřit zlomkem. Jednotlivé části můžeme vyjádřit zlomkem, protože celek je rozdělen na stejně velké části.

Když to vezmeme v úvahu, jak nasobit s desetinnou čárkou?

Násobení desetinných čísel můžeme udělat následovně: 1) Obě čísla vynásobíme, jako kdyby desetinnou čárku vůbec neměla. 2) Do výsledku umístíme desetinnou čárku tak, aby měl výsledek tolik desetinných míst jako oba činitelé dohromady. Tento postup odpovídá násobení a následnému dělení mocninami desítky.

By Joella Penrose

Similar articles

Jak se násobí zlomek? :: Kdy vzniklo hláskové písmo?
Užitečné odkazy