Domovská stránka > C > Co Je To Digitalizace Zvuku?

Co je to digitalizace zvuku?

Digitalizace signálu (z angl. digital, číslicový) obecně je převod analogového (spojitého) signálu (např. hlasový projev) do nespojité posloupnosti digitálních (číselných) údajů, obvykle kódovaných v binární soustavě.

Přečtěte si více

Související článek

Jak souvisí nastavení komprese s kvalitou zvuku a velikosti výsledného souborů?

Kvalita zvuku komprimovaných stop závisí na použitém kompresním formátu a zvoleném datovém toku. Čím vyšší je datový tok, tím větší bude soubor, ale tím kvalitnější bude nahrávka, protože metoda komprese nemusí vyhazovat tolik dat.

Někdo se také může ptát, co je to frekvenční rozsah?

Kmitočtový (frekvenční) rozsah patří mezi základní veličiny charakterizující každé audio zařízení a jeho schopnost reprodukce signálu od nejnižších kmitočtů až po ty nejvyšší. Čím větší kmitočtový rozsah, tím lepší, věrnější reprodukce.
Navíc, co je to reproduktory?
Reproduktory jsou elektro-akustické měniče, tj. zařízení (elektrické stroje), které přeměňují elektrickou energii na mechanickou energii ve formě zvuku. Obvykle se skládají z membrány, z pohonné části, do které je přiváděn vstupní signál a dalších dílů. Zvláštním případem malých reproduktorů jsou sluchátka.

Jakou frekvenci slyší lidské ucho?

Sluchové pole (nebo oblast slyšitelnosti) je rozsah všech zvuků, které dokáže lidské ucho vnímat. Vnímání zvuku je u člověka omezeno slyšitelnými frekvencemi (přibližně 16–20 000 Hz). U každé frekvence je odlišný rozdíl intenzit, jež slyšíme. Lidský sluchový orgán je nejcitlivější v oblasti frekvencí 1–5 kHz.
Můžete se také zeptat, jak zvuk vzniká?
Vznik zvuku

Zvuk vzniká kmitáním tělesa. Rozlišujeme dva základní zvuky: tón (periodické kmitání tělesa) a hluk (neperiodické kmitání tělesa).

Související článek

Co znamená digitalizace dat?

Přenos obsahu dokumentu na jiné médium je jedním ze způsobů využití digitalizace. Převod analogových dokumentů do digitální podoby se nazývá digitalizace.

Co je to hluk?

Zvuky, které jsou způsobovány zdroji nezávislými na jednotlivci a jsou příliš silné, příliš časté nebo působí v nevhodné situaci a době, však mohou na člověka působit nepříznivě. Obecně se tyto nechtěné zvuky, které ruší, obtěžují nebo mají dokonce škodlivé účinky, nazývají hlukem, a to bez ohledu na jejich intenzitu.
Jaký je rozdíl mezi zvukem a tónem?
Zvuky můžeme rozdělit na tóny a hluky. Tóny bývají označovány jako zvuky hudební, hluky jako zvuky nehudební. Tóny vznikají při pravidelném, v čase přibližně periodicky probíhajícím pohybu – kmitání. Při jejich poslechu vzniká v uchu vjem zvuku určité výšky, proto se tónů využívá v hudbě.

Kteří živočichové využívají ultrazvuk k dorozumívání?

Ultrazvuk (UZ) je akustické vlnění, jehož frekvence leží nad hranicí slyšitelnosti lidského ucha, slyšitelného zvuku, která je cca 20 kHz. Někteří živočichové část ultrazvukového spektra vnímají, případně i vydávají (delfíni, psi, netopýři) a využívají jej jak k běžné komunikaci, tak zejména k echolokaci.
A další otázka, jak se bránit infrazvuku?
Jak se bránit infrazvuku? Je to velmi obtížné, protože jeho útlum v různých materiálech je nepatrný, nedochází téměř k žádné absorpci. Jedinou možností je ho akusticky zamazkovat, tj. překrýt jiným slyšitelným zvukem.

Jaký je rozdíl mezi Infrazvukem a ultrazvukem Co mají společného?

Mechanické vlnění s frekvencí menší než 16 Hz je infrazvuk, frekvenci větší než 16 kHz má ultrazvuk. Člověk ultrazvuk sluchem nevnímá, ale pro řadu živočichů je slyšitelný (např. pro psy, delfíny, netopýry aj.)

By Floyd Rebillard

Similar articles

Jak se vyrabi modrá barva? :: Jak správně sedět u televize?
Užitečné odkazy