Domovská stránka > J > Jak Z Litiny Dostaneme Ocel?

Jak z litiny dostaneme ocel?

Výroba oceli je metalurgický postup získání oceli, technické slitiny železa s nižším obsahem uhlíku, než mají litiny, ze surového železa odstraňováním přebytečného uhlíku a dalších nežádoucích prvků, jako je fosfor a síra, a dodáním žádoucích legujících prvků, např. manganu, hliníku, křemíku a dalších.

Přečtěte si více

Následně, jakou hustotu má litina?

Tabulka hustoty různých materiálů a látek.
LátkaTeplota [°C]Hustota [kg.m-3]
Alpaka208442
Amoniak25823.35
Andezit202771
Antimon, litina206696
Kde se používá litina?
Litinu najdeme ale i v automobilovém průmyslu. Funguje skvěle jako součást brzdových systémů a důležitou roli hraje i v tlumičích. Dalším oborem, jenž se bez litiny prakticky neobejde, je strojírenství, případně hutnictví. V ocelárnách najdeme standardně vedení, hydraulické bloky a válce vyrobené z tohoto materiálu.

Pokud jde o toto, co je vyrobeno z oceli?

Naši oceláři se právem chlubí širokou paletou výrobků od kolejnic, drátů a nejrůznějších typů tyčové oceli (tzv. dlouhé výrobky) až po plechy a pásy různých rozměrů a velikostí včetně svodidel či tlustých plechů pro větrné elektrárny a lodě (tzv.
Následně, co je to ocelolitina?
Ocelolitina je formou odlévané oceli. Odlévá se nelegovaná, nízko-legovaná nebo vysoko-legovaná. Odlévání oceli se uskutečňuje buď bezprostředně po její výrobě v ocelárně, nebo novým tavením ve slévárnách.

Co je to železo?

Železo (chemická značka Fe, latinsky Ferrum) je nejrozšířenější přechodný kovový prvek a druhý nejrozšířenější kov na Zemi, je také hojně zastoupen i ve vesmíru, kde hraje významnou roli ve vývoji hvězd. Lidstvu je znám již od pravěku.
A další otázka, co jsou to železné kovy?
Železnými kovy jsou slitiny železa s uhlíkem, popř. s dalšími kovy (legujícími kovy). Surové železo a litina obsahují 2 – 4% uhlíku, ocel pak méně než 2% uhlíku.

V čem se vyrábí ocel?

Zhruba 70 % oceli se dnes vyrábí v kyslíkových konvertorech, v nichž je možné vyrábět všechny druhy uhlíkových ocelí. Vysokolegované oceli se vyrábějí především v elektropecích.
Někdo se také může ptát, jaké jsou vlastnosti oceli?
Vzhledem k tomu, jaké vlastnosti má ocel, se stává možná i nejdůležitějším strojírenským a stavebním materiálem na světě. Nejvýznamnějšími vlastnostmi oceli jsou skvělá tvárnost a odolnost, dobrá pevnost v tahu, mez kluzu a dobrá tepelná vodivost. Nejdůležitější vlastnost nerezové oceli je její odolnost proti korozi.

Co je to Nelegovana ocel?

Slitina železo-uhlík s obsahem uhlíku pod 2,11%, bez dalších přísad. Nelegovaná ocel je obyčejná uhlíková ocel.

By Penrod

Jaká je spotřeba počítače? :: Jak poznat litinu?
Užitečné odkazy