Domovská stránka > J > Jak Poznat Litinu?

Jak poznat litinu?

Kovy, a dokonce i některé slitiny, je možné určit několika náhledy. Zaměřte se na vzhled, barvu na řezu či povrchu, potěžkejte vzorek, zkuste vrypem tvrdost, magnetizmus také napoví.

Přečtěte si více

Související článek

Jak poznat 64 bitový systém?

Klikněte na tlačítko Start, do vyhledávacího pole napište systém a poté klikněte na položku Systém v seznamu Ovládací panely. Operační systém se zobrazí následujícím způsobem: 32bitová verze operačního systému: V části Systém se zobrazí 32bitová verze operačního systému.

A další otázka, jak vzniká litina temperovaná?

Temperovaná litina je litina vytvořená tepelným zpracováním (tzv. temperací). Je svým složením podobná šedé litině, je však o něco tvrdší.
A další otázka, jaká struktura tvoří šedou litinu?
Šedá litina je slitina železa a uhlíku s dalšími prvky: křemíkem, manganem, fosforem, sírou. Obsah uhlíku je obvykle 2,5 až 3,5 %. Krystalizuje přibližně podle stabilní soustavy rovnovážného diagramu Fe–C do kovové matrice feritu, perlitu nebo jejich směsi s vyloučeným lamelárním grafitem.

Někdo se také může ptát, jaký je rozdíl mezi železem a oceli?

Surové železo se získává z oxidické železné rudy tavením. Naproti tomu ocel je umělou slitinou železa a uhlíku (a dalších prvků), jakož i litiny a surového železa.
Na co se používá ocel?
Ocel se využívá zejména pro nosné konstrukce staveb. Relativně velká pevnost při nízké hmotnosti předurčuje použití oceli pro velmi namáhané a velkorozponové konstrukce, ať již průmyslových hal či architektonicky náročných staveb. Využívá se též při stavbě mostů, lávek či různých typů schodišť.

Související článek

Jak poznat že se jedná o hypertextový odkaz?

Dvojice definuje hypertextový odkaz.

Jak poznat ocel od litiny?

Rezavě hnědá vrstva korozních produktů obvykle naznačuje, že se jedná o slitinu železa (uhlíková ocel nebol litina), zelená barva povrchu jasně ukazuje na měď a její slitiny. Bílé korozní produkty můžeme nalézt na zinku, hořčíku, hliníku, cínu, olova slitinách těchto kovů.
Navíc, jaké vlastnosti má litina?
Litina je slitina železa s uhlíkem. Uhlíku obsahuje více než 2,14 % podle binárního diagramu železo-uhlík. Při obsazích uhlíku nižších než 2,14 % se hovoří o ocelích. Má vysokou odolnost vůči tlaku a teplotě a zároveň nízkou pružnost.

Následně, jak poznat železo?

Železo je kov leskle bílé barvy, měkký, dobře tvárný a malé pevnosti. Existuje ve dvou krystalografických modifikacích. Ve sbírkách je zastoupeno výlučně ve slitinách s uhlíkem a příměsovými prvky. Podle vlastností daných zastoupením množství uhlíku je možno dělit na oceli (do 2,1 %), surová železa a litiny.
Když to vezmeme v úvahu, jak se vyrábí tvárná litina?
Tvárná litina nebo litina s kuličkovým grafitem je slitina železa s uhlíkem a dalšími prvky, v níž je uhlík přítomen především ve formě kuličkových částic grafitu. Oproti litině s lupínkovým grafitem má vyšší obsah uhlíku a křemíku.

A další otázka, proč je litina křehká?

Když se podíváme na vlastnosti litiny, je ve srovnání s kovaným železem křehká. Nedá se tvarovat a je rovněž tvrdá. Tuto vlastnost ji dává přidaný grafit. Při tahu dochází snadno k prasklinám.

By Zorine Masis

Similar articles

Jak z litiny dostaneme ocel? :: Jak se zbavit myši?
Užitečné odkazy