Domovská stránka > C > Co Je To Páka?

Co je to páka?

Páka je jednoduchý stroj, tyč otočná kolem pevného bodu O (osy rotace). Břemeno působí na páku v bodě A, vzdálenost AO (= L1) je rameno břemene. Síla působí v bodě B a vzdálenost BO (= L2) tvoří rameno síly.

Přečtěte si více

A který jednoduchý stroj představuje pevná kladka?

Pracovní kladky představují z hlediska mechaniky jednoduché stroje založené na principu páky. Ekvivalentem pevné kladky je rovnoramenná dvojzvratná páka s rameny o délce R a ekvivalentem volné kladky je jednozvratná páka s rameny o délce R a 2R.
A další otázka, co je to nakloněná rovina?
Nakloněná rovina je jednoduchý stroj, jehož jedinou částí je rovina nakloněná vzhledem k vodorovnému směru, po níž se pohybuje těleso. Specifickou formou nakloněné roviny je závit šroubu představující nakloněnou rovinu navinutou na válec. Také klín představuje v podstatě variantu nakloněné roviny.

Jak funguje kladkostroj?

Kladka vlastně funguje na principu páky. Na pevné kladce je rameno břemena a rameno síly stejně dlouhé. Tíha břemene i zvedající síla mají tedy stejnou velikost i směr. Tato kladka tedy usnadňuje manipulaci s břemenem – táhnout za provaz směrem dolů je snazší než zvedat břemeno přímo vzhůru.
Jak se počítá kolo na hřídeli?
Pro kolo na hřídeli platí, že součin síly, kterou působíme na kolo, a poloměru tohoto kola musí být roven součinu poloměru hřídele a síly, kterou hřídel působí. Pokud bude poloměr kola šest krát větší než poloměr hřídele, tak při otáčení bude hřídel působit šestkrát větší silou.

Následně, kde se využíval parní stroj v 19 století?

Nejprve byly instalovány na uhelných dolech, zejména v Ostravě, z rudných revírů byl prvním příbramský. První stroj pro těžní účely tu sice byl usazen na březohorské jámě Marie až r. 1846, ale o tři léta později byl použit pro stoupací stroj. Parní stroje se zprvu uplatňovaly především při vertikální dopravě.
A kdo využíval parní stroj?
Skotský mechanik, fyzik a matematik James Watt se proslavil především díky vynálezu parního stroje. Zařízení, které mění tepelnou energii vodní páry na mechanickou energii, přineslo obrovské změny a zefektivnění do výroby, těžby, dopravy, zemědělství i dalších hospodářských sektorů.

Kde byl objeven parní stroj?

Historie parního stroje sahá do starověku – prvním zaznamenaným základním parním strojem byl eolipil, který popsal Hérón Alexandrijský v 1. století v Egyptě. Později bylo navrženo několik zařízení poháněných párou, například Taqi al-Dinův parní zvedák, parní turbína v osmanském Egyptě v 16.
Co patří do TZB?
TZB zahrnuje:

elektrotechnické rozvody (měření a regulace, elektrorozvody, zabezpečovací technika, řídící systémy pro veškerá technická zařízení, hromosvody, telefonní rozvody, rozvody televizního signálu, počítačové sítě, apod.) a další technická zařízení v budovách (osvětlení, výtahy, apod.)

Jak musí být zajištěno ovládání z více než jednoho řídicího stanoviště obsluhy?

Má-li stroj více než jednu řídicí jednotku, musí být učiněna opatření pro zajištění toho, že vyvolání povelů z různých jednotek nezpůsobí nebezpečný stav.

By Robbin Dorsainvil

Jaký je rozdíl mezi technikou a technologii? :: Co je mechanické zařízení?
Užitečné odkazy