Domovská stránka > C > Co Je To Zmocněnec?

Co je to zmocněnec?

Osoba, která na základě plné moci někoho jiného zastupuje, se nazývá „zmocněnec“ a ten, který uděluje plnou moc, se nazývá „zmocnitel“.

Přečtěte si více

Co je to generální plná moc?

Generální plná moc představuje smluvní zastoupení, kde není definován rozsah právních úkonů, ke kterým je zmocněnec zmocněn, a je tudíž oprávněn vykonávat za zmocnitele veškeré právní úkony. Generální plná moc může být udělena jedné nebo více osobám a zmocněncem může být jak fyzická tak právnická osoba.
Když to vezmeme v úvahu, kdo podepisuje plnou moc?
Na rozdíl od dohody o zastoupení, která funguje jako smlouva dvou stran, je plná moc pouze jakési jednostranné potvrzení, že zmocněnec může jednat se třetí osobou nebo úřadem. Dokument podepisuje zmocnitel i zmocněnec. Větší váhu má však podpis zmocnitele.

Když to vezmeme v úvahu, jak se píše plná moc vzor?

Pro plnou moc neexistuje žádný zákonem daný vzor. Musí ale obsahovat určité náležitosti, tedy: určení obou stran, předmět plné moci, datum, kdy (popřípadě na jak dlouho) byla plná moc udělena, a nakonec podpisy obou stran.
Jak dlouho trvá plná moc?
Jak dlouho platí plná moc? Plná moc k přepisu auta zaniká okamžikem provedení úkonu, tedy přepsáním vozidla. Plnou moc může zrušit také zmocnitel, je ale nutné, aby o tom zmocněnce vyrozuměl. Pokud tak neučiní, plná moc je stále platná.

Kdo může být zmocněncem?

Zmocněncem může být fyzická osoba, jejíž způsobilost k právním úkonům není omezena, nebo právnická osoba. Může jít o advokáta, nebo i příbuzného či známého poškozeného. Zmocněncem může být i osoba, která je Vaším důvěrníkem.
Jak zrušit generální plnou moc?
Zmocnění zaniká v následujících případech: vykonáním právního jednání, na které bylo zastoupení omezeno (např. skončení valné hromady, na které byl zmocněnec zmocněn smluvně zastupovat zmocnitele); odvoláním zmocnění zmocnitelem (vzor odvolání plné moci).

Následně, jak zaniká plná moc?

(2) Plná moc zaniká smrtí zmocnitele, nevyplývá-li z jejího obsahu něco jiného, pokud zvláštní zákon2e) nestanoví jinak. Zánikem právnické osoby, jež je zmocněncem nebo zmocnitelem, zaniká plná moc jen tehdy, nepřecházejí-li její práva a závazky na jinou osobu.
Kdy lze odvolat plnou moc?
Zmocnitel je oprávněn plnou moc kdykoli odvolat.

Dokud není odvolání zmocněnci známo, má jeho právní jednání tytéž účinky, jako by zmocnění ještě trvalo.

Když to vezmeme v úvahu, kdo ověřuje podpis na plné moci?

Často však je třeba předložit plnou moc s úředním ověřením.

To se týká například dispozic s nemovitým majetkem. Plnou moc lze s občanským průkazem ověřit u notáře, na poště u přepážky označené Czech POINT nebo na matrice obce. Cena ověření podpisu je 30 Kč.

By Figone Gwinnjr

Kde podepsat plnou moc? :: Jaká je klávesová zkratka pro minimalizaci všech aktivních oken programu?
Užitečné odkazy