Domovská stránka > C > Co Je Normativní Výrok?

Co je normativní výrok?

Pozitivní výrok je hodnotově neutrální. Popisuje věci takové, jaké jsou. Normativní výrok zahrnuje postoj. Popisuje věci takové, jaké by měly být.

Přečtěte si více

Co je to recese?

Recese je makroekonomický pojem, který má svůj původ v latinském slově „recessio" – ústup. O recesi mluvíme, když dojde k poklesu výkonu ekonomiky po dobu minimálně 6 měsíců. Konkrétně se jedná o pokles reálného HDP po alespoň 2 čtvrtletí po sobě.
Můžete se také zeptat, co je to vzácnost?
Vzácnost je nízká omezená dostupnost komodity s tržní hodnotou. Výše vzácnosti určuje hodnotu statku, jež je v prostředí v menším množství, než je po ní poptávka.

Co jsou to hmotné statky?

Hmotné statky – každá věc, která slouží k uspokojování lidských potřeb (auto, oblečení).
Následně, co jsou spotřební statky?
–Statky spotřební (nevýrobní) – slouží ke konečné spotřebě = spotřební předměty (např. potraviny, oblečení, auto, atd.) Věcné služby – slouží k navrácení původních funkcí výrobku a k údržbě věcí - praní, čištění, opravy, malování bytu atd.

Co je to potřeba?

Potřeba se coby termín používá v oborech ekonomie a sociologie pro stav nedostatku nějaké z nezbytných složek základního uspokojení, které umožňují normální fungování lidského těla. Mezi primární potřeby člověka patří živiny (jídlo a pití) a životní prostor, na kterém se může pohybovat.
Navíc, jaký je rozdíl mezi makroekonomií a mikroekonomií?
Mikroekonomie se zabývá poptávkou a nabídkou v jejich individuálních a konkrétních podobách, zatímco makroekonomie se zabývá agregátní nabídkou a agregátní poptávkou, tj. komplexními trhy.

Co je to merkantilismu?

Merkantilismus je směr hospodářské politiky, kladoucí důraz na maximalizaci ekonomického vývozu (exportu) státu do jiných ekonomik. Je považován za první buržoazní ekonomickou teorii, která vznikla na přelomu 16. a 17. století v západní Evropě, v modernizovaných částech Evropy byla dominantní od 16.
A další otázka, co je to behaviorální ekonomie?
Behaviorální ekonomie je obor ekonomie, který se zabývá dopady sociálních, kognitivních a emocionálních faktorů na ekonomické rozhodování jednotlivců a institucí.

Co patří mezi základní ekonomické subjekty?

ekonomické subjekty lze dělit podle základních funkcí do 4 kategorií (sektorů): Sektor jednotlivců či domácností Firemní sektor. Veřejný (vládní) sektor.

By Jinny

Co se děje při erekci? :: Co to je ekonomika?
Užitečné odkazy