Domovská stránka > C > Co To Je Ekonomika?

Co to je ekonomika?

Ekonomika je souhrn hospodářských činností na určitém území. Je to tedy hospodaření nějakého subjektu, nebo i státu. Mluvíme proto třeba o stavu české ekonomiky nebo o ekonomických ukazatelích, jako je například výše a meziroční růst hrubého domácího produktu. Ekonomie je naproti tomu vědní obor.

Přečtěte si více

Související článek

Co je to podnik ekonomika?

Předmětem zájmu podnikové ekonomiky je podnik, který je ekonomickým subjektem vykonávajícím podnikatelskou činnost za účelem dosažení zisku.

Co je to směna ekonomika?

Směna je proces, ve kterém nabízející (výrobci, obchodníci) hledají kupce (poptávající) na své zboží a služby, aby realizovali svůj zisk. Teprve v tomto okamžiku se ukáže, zda výsledky výrobky rozdělené ve fázi rozdělování (mzdy, zisky) byly oprávněné.
Co je to pozitivní ekonomie?
Pozitivní ekonomie je směr ekonomické teorie. Přijímá ekonomickou realitu jaká je. Jejím cílem je realitu popisovat a hledat v ní zákonitosti fungování. Ekonomie se má zabývat tím, co je a nemá stavět „vzdušné zámky", např.

A co je to spotřeba v ekonomice?

Spotřeba je: Konečná fáze reprodukčního procesu, v makroekonomickém pohledu část hrubého domácího produktu určená pro osobní, výrobní a též veřejnou spotřebu.
Co je to normativní ekonomie?
Normativní ekonomie (na rozdíl od ekonomie pozitivní) je směr ekonomické teorie, jehož cílem je určovat to, jaké by měly být výsledky hospodaření, nebo cíle veřejné politiky. Ekonomové upřednostňují rozlišování mezi normativní ekonomií („co by mělo být" v ekonomických záležitostech) a pozitivní ekonomií („co je").

Následně, co je to ekonomický subjekt?

Podle definice Českého statistického úřadu je ekonomickým subjektem právnická osoba, fyzická osoba – podnikatel a organizační složka státu, která je účetní jednotkou.
Pokud jde o toto, co je ekonomický koloběh?
Ekonomický koloběh je tak virtuální model ekonomiky, který ukazuje jak proudí peníze prostřednictvím trhů mezi domácnostmi a firmami. V modelu jsou dva subjekty rozhodování – domácnosti a firmy. Firmy produkují zboží a služby a přitom používají různých vstupů jako je práce, pozemky a kapitál (budovy a stoje).

Co to je ekonomický statek?

Statek v ekonomické teorii označuje cokoliv, co zvyšuje užitek. Výjimku tvoří tzv. nežádoucí statek, který užitek snižuje. Statkem nemusí být pouze fyzický objekt, mezi statky se počítají také služby.
Co jsou výstupy z hospodářského procesu?
Fáze hospodářského procesu

Podstatou výroby je transformace (přeměna) vstupů (výrobních faktorů) na výstupy (výrobky a služby). Přičemž z výše uvedeného vyplývá, že část výstupů se vrací do fáze výroby jakožto vstup pro výrobu jiných výrobků a poskytování služeb.

Někdo se také může ptát, co je to keynesiánství?

Keynesiánství je tvořeno různými makroekonomickými teoriemi o tom, jak především v krátkodobém horizontu, a obzvláště v době recese, je ekonomická produkce výrazně ovlivněna agregátní poptávkou (celkovou poptávkou v ekonomice).

By Sandry Segobia

Co je normativní výrok? :: Jak nastavit televizi na hry?
Užitečné odkazy