Domovská stránka > J > Jak Se Píše Parafráze?

Jak se píše parafráze?

Jak správně parafrázovat a odkazovat na parafráze
  1. parafráze se nedává do uvozovek.
  2. parafráze by měla být kratší než původní text.
  3. parafráze je interpretace textu vlastními slovy.
  4. parafráze musí být ocitovaná

Přečtěte si více

Související článek

Kdy se píše předpona z?

V případech s významem: dokončení děje: zničit, zaniknout, rozbít, zrušit, zbourat, změny stavu píšeme předponu Z-/ze-.

Jak vypadá parafráze?

Existují dva základní způsoby, jak využít ve svém textu cizí informace či myšlenky: citace a parafráze. V citaci uvádíte doslovné znění svého zdroje a dáváte ho do uvozovek. Parafráze je naopak volným zopakováním myšlenek a do uvozovek se nedává. Pro obě ale platí, že je třeba původní text reprodukovat přesně.
A co je to parafráze?
Parafráze je interpretace cizích myšlenek vlastními slovy, vždy citujeme, a to stejně jako u přímých citací. Parafrází se nerozumí, že v dané větě vyměníte pár slov, úroveň parafráze určuje, nakolik jste byli schopni porozumět dané problematice.

Lidé se také ptají, jak parafrázovat v diplomové práci?

PARAFRÁZE neboli nepřímá citace znamená, že teorii, myšlenku, resp. text z odborné publikace interpretujete vlastními slovy s tím, že nedochází ke změně jeho významu. Pro parafráze platí, že se nedávají do uvozovek, mívají menší rozsah než originální text a stejně jako u přímých citací musí být uveden autor nebo zdroj.
Jak udělat primou citaci?
- Přímá citace je doslovné převzetí části textu jiného autora. Musí být v textu graficky zvýrazněna uvozovkami nebo kurzívou (zkratka cit. se v tomto případě nepoužívá).

Související článek

Jak se píše časový údaj?

Hodiny a minuty dne se při zadávání času jako denní čas oddělují tečkou. Hodiny se zapisují jednociferně a minuty dvouciferně. Pro oddělení hodin a minut lze místo tečky použít dvojtečku.

Co je to prima citace?

Přímá citace. Přímá citace je doslovné převzetí části textu opatřené uvozovkami. Přímé citování je až za parafrázováním – používáme ho co nejméně, jen pokud máme dobrý důvod.
Navíc, jak dlouhá může být parafráze?
Existuje obecné pravidlo, podle kterého by žádná závěrečná práce neměla obsahovat více než 10 % přímých citací. Potřebujeme-li v bakalářské práci převzít myšlenky jiných autorů, je proto častěji užíváno tzv. parafráze, kdy text jiného autore přeformulujeme vlastními slovy, avšak zachováme jeho význam a hlavní myšlenky.

Jak se uvádí citace?

Jméno tvůrce a rok vydání citovaného zdroje jsou uvedeny v textu ve formě jméno-datum v kulatých závorkách. Pokud se jméno tvůrce vyskytuje přirozeně v textu, následuje pouze rok v kulatých závorkách. Lokace citace ve zdroji (rozsah stran, ze kterých bylo citováno) se uvádí do kulatých závorek za rok.
Můžete se také zeptat, jak na zdroje?
1. Odkaz přímo v textu (první prvek a datum): v tomto případě uvedete odkaz na zdroj do okrouhlých závorek přímo za parafrázi nebo citaci. Odkaz obsahuje první prvek bibliografického záznamu (obvykle jméno autora nebo autorů) a datum vydání. Pokud první prvek (jméno) zmíníte už v textu, do závorky uvedete jen datum.

Co je to citace?

Citace není v češtině zcela jednoznačný termín. Nejčastěji se užívá ve smyslu uvedení použitého zdroje. ČSN ISO 690 citaci definuje jako „data, popisující informační zdroj nebo jeho část dostatečně přesně a podrobně pro identifikaci a umožnění jeho vyhledávání".

By Herb

Similar articles

Co to je citát? :: V čem dělat prezentace?
Užitečné odkazy