Domovská stránka > C > Co Je To Perioda Ve Fyzice?

Co je to perioda ve fyzice?

Perioda označuje ve fyzice fyzikální veličinu, která udává dobu trvání jednoho opakování periodického děje. Perioda tedy označuje dobu potřebnou k tomu, aby se systém dostal zpět do výchozího stavu.

Přečtěte si více

Související článek

Jak se počítá perioda?

Frekvence se vypočítá počítáním kmitů v průběhu času. Počet kmitů dělený tímto časem se nazývá perioda kmitavého pohybu.

Jaký druh vlnění představuje světlo?

Světlo je elektromagnetické vlnění, které má ve vakuu vlnové délky od 390 nm do 770 nm. Světlo různých vlnových délek vyvolává u člověka zrakový vjem, který charakterizujeme jako barvu světla. Nejkratší vlnové délce odpovídá barva fialová a nejdelší barva červená.
Jak změřit vlnovou délku světla?
Na stolek goniometru umístíme mřížku. Tu musíme nastavit tak, aby její rovina byla kolmá k dopada- jícímu paprsku. Takto upravený goniometr se nazývá mřížkový spektrometr. Před kolimátor umístíme zdroj světla, jehož vlnové délky známe, např.

Jakou povahu má světlo?

Světlo jako proud částic

Světlo se chová současně jako vlny i jako částice. U záření s delší vlnovou délkou převládá vlnový charakter, naopak korpuskulární neboli částicový charakter převládá u záření s kratší vlnovou délkou. Pro živé organismy jsou velmi nebezpečné fotony tvrdého ultrafialového záření.
A další otázka, co je příčinou vlnění?
Mechanické vlnění vzniká v látkách všech skupenstvích a jeho příčinou je existence vazebných sil mezi částicemi látky - kmitání jedné částice se vzájemnými vazbami přenáší na částice další. Současně se na částice přenáší energie kmitavého pohybu. Takové prostředí se nazývá pružné prostředí.

Související článek

Co je ve fyzice t?

Magnetická jednotka tesla má značku T. Značka SI je T.

Navíc, co je podstatou vlnění?

Mechanické vlnění je děj, při němž se kmitání částic šíří látkovým prostředím. Mechanické vlnění se šíří látkami všech skupenství pomocí sil působících mezi částicemi.
Jak se šíří vlnění?
Zvuk je mechanické vlnění látkového prostředí, šíří se tedy v plynech, kapalinách i pevných látkách (ve vakuu se zvuk nešíří). Zdroje zvuku jsou tělesa, ve kterých vzniká chvění, které se přenáší na okolní prostředí a v něm se dále šíří jako postupná vlna mechanického vlnění.

A jak se označuje elektromagnetické vlnění s menšími vlnovými délkami?

Mikrovlny - mikrovlny jsou elektromagnetické vlny, jejichž vlnová délka leží v rozmezí 10-2 m až 10-4 m.
Jakou vlnovou délku má elektromagnetické vlnění o frekvenci 800 MHz?
vlnovou délkou λ ≈ 380 nm = 380 ∙ 10–9 m, což odpovídá frekvenci f ≈ 8 ∙ 1014 Hz = 800 000 GHz.

Co je elektromagnetické vlnění?

Elektromagnetické vlnění (viz též elektromagnetické záření) je děj, při němž se prostorem šíří příčné vlnění elektrického a magnetického pole.

By Seaman Basse

Similar articles

Jak napsat svůj příběh? :: Jak závisí vlnová délka na frekvenci vlnění?
Užitečné odkazy