Domovská stránka > J > Jak Poznat Metonymii?

Jak poznat Metonymii?

Metonymii lze označit za obrazné pojmenování založené na vnitřní podobnosti a vnitřních vztazích.
...
Příkladem metonymie jsou následující slovní spojení:
  1. poslouchat Mozarta,
  2. číst Hemingwaye ,
  3. hlášení vydané Bílým domem,
  4. země truchlí,
  5. sníst celý talíř,
  6. stadion jásá,
  7. Německo kapitulovalo,
  8. Praha to neschválila,

Přečtěte si více

Související článek

Jak poznat 64 bitový systém?

Klikněte na tlačítko Start, do vyhledávacího pole napište systém a poté klikněte na položku Systém v seznamu Ovládací panely. Operační systém se zobrazí následujícím způsobem: 32bitová verze operačního systému: V části Systém se zobrazí 32bitová verze operačního systému.

Jak poznat obraznost?

Obrazná pojmenování v užším smyslu neboli tropy jsou založeny na přenášení významu. Jejich podstatou je mnohoznačnost slov. K základním tropům řadí metaforu, metonymii a symbol. Ostatní tropy, jako například přirovnání, alegorie, personifikace nebo synekdocha, jsou pouze podskupinami těchto základních tropů.
Následně, co je personifikace a metafora?
Metafora – obrazné pojmenování, přenášení významu na základě vnější podobnosti, Např.: sukýnky květů (okvětní lístky jsou podobné sukýnce), noha židle, Personifikace (zosobnění) – Neživým věcem, rostlinám přisuzujeme vlastnosti lidí, živých. Je to druh metafory (vychází z vnější podobnosti), např.: stromy šeptají.

Navíc, co je to metonymie příklad?

Příkladem metonymie jsou následující slovní spojení: poslouchat Mozarta, číst Hemingwaye, spořit s liškou (tj. s bankou používající logo lišky), hlášení vydané Bílým domem, země truchlí, sníst celý talíř aj.
Navíc, jaký je rozdíl mezi metaforou a metonymií?
Metonymie (řecky μετωνυμία, metónymia; latinsky denominatio – doslova „přejmenování", resp. „odvozené pojmenování") spočívá v přenosu označení na jiný objekt na základě jiné souvislosti než podobnosti označovaných objektů (denotátů). Přenesení na základě vnější podobnosti se nazývá metafora.

Související článek

Jak poznat že se jedná o hypertextový odkaz?

Dvojice definuje hypertextový odkaz.

Pokud jde o toto, co je to tropy?

Jako trop, tropus (zástupek) se označuje úmyslné užití jazykového prvku (zpravidla slova) ve vedlejším, odvozeném, obrazném významu. Cílem tropu je vyjádřit podobnost označovaného (denotátu) s věcí nebo vztahem, které označuje základní význam jazykového prvku.
Co je to přirovnání?
Přirovnání je pojmenování na základě srovnání, podobnosti dvou subjektů. Působí jako oživení projevu: otevírá široké pole lidské představivosti a činí projev mnohem rozmanitější a zajímavější.

Co je to synekdocha?

Synekdocha (řecky syn-ek-doché, sdílená, spolu míněná část) je jazyková či rétorická figura, při níž je název celku použit pro označení části nebo naopak název části pro označení celku. Například „noční nebe zářilo" místo hvězdy svítily nebo „pod rodnou střechou" místo v domě.
Když to vezmeme v úvahu, co je to obraznost příklad?
Starší, populární a vágní označení takové ↗metafory, která je zjevná a nápadná; v tomto smyslu je obrazné i jádro ↗frazémů (srov. hodit něco za hlavu). Čermák, F.

Jak poznat tropy a figury?

Na rozdíl od figur, které si hrají s hláskami a slovy, se tropy týkají zástupných znaků. Jedná se o nepřímé, obrazné pojmenování skutečnosti nebo jde o přenesení významu slov. Při rozboru uměleckého textu se nejčastěji setkáváme s pojmenováním věci, člověka nebo objektu názvem, který se obvykle používá pro něco jiného.

By Lau Donaho

Similar articles

Co to jsou figury? :: Jak upgradovat Windows?
Užitečné odkazy