Domovská stránka > J > Jak Poznat Že Je Funkce Lícha?

Jak poznat že je funkce lícha?

Funkce sudá a lichá

Sudou, anebo lichou funkci poznáme snadno z grafu funkce. Jestliže je graf osově souměrný podle osy y, pak se jedná o funkci sudou. V případě, že je graf funkce středově souměrný podle počátku soustavy souřadnic, pak se jedná o funkci lichou.

Přečtěte si více

Související článek

Jak poznat 64 bitový systém?

Klikněte na tlačítko Start, do vyhledávacího pole napište systém a poté klikněte na položku Systém v seznamu Ovládací panely. Operační systém se zobrazí následujícím způsobem: 32bitová verze operačního systému: V části Systém se zobrazí 32bitová verze operačního systému.

Lidé se také ptají, jak poznat zda se jedná o lineární funkci?

Lineární funkce je každá funkce, která je dána předpisem y = ax + b, kde a a b jsou reálná čísla. Zvláštní případ lineární funkce nastává, pokud se a = 0, neboť předchozí zápis můžeme zkrátit takto: y = b, což je konstantní funkce (některé zdroje konstantní funkci mezi funkce lineární nezapočítávají).
Co to je konstantní funkce?
V matematice se pojmem konstantní funkce označuje taková funkce, jejíž funkční hodnota je v celém definičním oboru stejná, tedy konstantní. Například funkce f(x) = 4 je konstantní.

Jak se počítá funkce?

Lineární funkce je dána předpisem y = ax + b (a a b jsou reálná čísla). Grafem je přímka, která prochází body o souřadnicích [0; b], [1; a + b]. Pokud je a > 0 – funkce je rostoucí. Pokud je a < 0 – funkce je klesající.
Kdy je funkce monotónní?
Funkci nazveme monotónní tehdy, když je rostoucí, klesající, nerostoucí nebo neklesající.

Související článek

Jak poznat že se jedná o hypertextový odkaz?

Dvojice definuje hypertextový odkaz.

Jak najít inverzní funkci?

Předpis inverzní funkce získáme tak, že se pokusíme vyjádřit x jako funkci argumentu y. Inverzní funkce k prosté funkci f je funkce f^{-1}, pro kterou platí: D(f^{-1})=H(f) a zároveň každému y\in D(f^{-1}) je přiřazeno právě to x\in D(f), pro které je f(x)=y.
Jak poznat klesajici funkci?
Funkce je klesající tehdy, když s rostoucí hodnotou x klesá hodnota y. Funkce f je klesající, právě když pro všechna x_1,x_2\in D(f) platí: Je-li x_1 < x_2, pak f(x_1) > f(x_2).

Navíc, co jsou lineární funkce?

Toto slovo pochází z latinského linea, což označuje čáru nebo přímku. Grafem lineární funkce tedy bude přímka. Předpis lineární funkce je f:y=ax+b. Pomocí koeficientů a a b můžeme ovlivnit vzhled grafu lineární funkce, jestli bude funkce rostoucí, nebo klesající a kde graf protne osu y.
Jak poznat graf lineární funkce?
Grafem lineární funkce je přímka, přičemž platí:
  1. Absolutní člen b b b udává „svislý posun". Je to průsečík přímky s osou y y y.
  2. Směrnice a a a udává sklon přímky, což můžeme vyjádřit jako „o kolik jednotek na ose y y y se přímka posune za jednu jednotku na ose x x x".

Co je graf konstantní funkce?

Konstantní funkce je periodická, ale nelze určit základní periodu. Konstantní funkce je omezená shora i zdola. Grafem konstantní funkce je přímka rovnoběžná s osou x.

By Moritz

Similar articles

Co to je konstantní symbol? :: Co je to subnet?
Užitečné odkazy