Domovská stránka > m > Čím Se Dá Pozorovat Vesmír?

Čím se dá pozorovat vesmír?

Úplně základní zařízení, ze kterého lze sledovat vesmír, je dalekohled. Jedním z nejsnadněji pozorovatelných úkazů ve vesmíru je právě Měsíc. Ten je pozorovatelný již pouhým okem, s použitím dalekohledu, může být ale pozorování mnohem zajímavější.

Přečtěte si více

Související článek

Co je větší než vesmír?

Podle nového výzkumu je vesmír nejméně desetkrát větší, než se dosud předpokládalo. Tvrzení vychází z pozorování teleskopů a matematických modelů.

Čím se pozoruji hvězdy?

Dalekohled je optický přístroj určený zejména pro pozorování vesmírných objektů, jako jsou hvězdy, mlhoviny, planety, Měsíc nebo Slunce.
Následně, kdy se zatmi?
Ve čtvrtek 9. června 2021 půjde z celé České republiky, pokud to počasí dovolí, sledovat částečné zatmění Slunce. Podívejte se, kdy a jak jej nejlépe pozorovat.

Když to vezmeme v úvahu, kdy jsou vidět hvězdy?

Kdy ho můžete sledovat: Padající hvězdy vyhlížejte na noční obloze ve dnech okolo 4. listopadu. Stačí trocha štěstí a uvidíte je.
Když to vezmeme v úvahu, jak vypadal měsíc kdyz?
V případě první čtvrti Měsíc vychází kolem poledne, zapadá kolem půlnoci, v poslední čtvrti vychází kolem půlnoci a zapadá kolem poledne a v době novu je jeho východ i západ podobný jako u Slunce.
...
Měsíc aktuálně
Východ Měsíce:12.16 SELČ
Západ Měsíce:1.51 SELČ

Související článek

Jak pozorovat planety?

K pozorování planet dalekohledem nepotřebujete velké zvětšení. Nezaměřujte dalekohled na planetu. Planety je nejlepší pozorovat, když jsou alespoň 30 stupňů nad obzorem. Věnujte tomu delší čas.

Jak správně koukat do dalekohledu?

okuláry k očím a zamiřte na zvolený objekt. roztažením tubusů kolem středového šroubu tak, až uvidíte obraz zorného pole v jednom kruhu. Většina dalekohledů má na horní ploše u ostřícího šroubu stupnici pro mezioční vzdálenost. Zapamatujte si tuto polohu a při každém použití dalekohledu nastavte rozteč na tuto hodnotu.
Pokud jde o toto, v jaké fázi je dnes měsíc?
Časy úplňků a novů Měsíce, kdy bude první a poslední čtvrť
Fáze Měsíce / měsícnovúplněk
Březen2. - 18:3518. - 08:17
Duben1. - 08:2416. - 20:55
Květen16. - 06:14
Červen14. - 13:52

Kde jsou vidět Perseidy?

Nejlepší pozorování budete mít na městy neosvětlené obloze zejména mezi půlnocí a 4. hodinou ranní. Že je u nás pozorování Perseid zažitou tradicí potvrzuje i fenomenální fotografie Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě, která byla přijata do NASA v rámci Astronomy Picture of the Day.
Jak pozorovat andromedu?
Zajímavé objekty a tipy na pozorování

Galaxie M31 (Velká galaxie v Andromedě) - Jedna z nejjasnějších a nejbližších galaxií na obloze. Ve vzdálenosti něco přes 2miliony světelných let ji spatříte asi 7 stupňů nad hvězdou beta AND (Mirach). Pod dostatečně tmavou oblohou ji uvidíte i neozbrojeným okem.

A další otázka, co lze pozorovat hvezdarskym dalekohledem?

Pozorují se objekty již pouhým okem neviditelné, dvojhvězdy, otevřené i kulové hvězdokupy, galaxie a větší planetární mlhoviny. I zde platí, že využití středního zvětšení je zásadně ovlivněno průměrem dalekohledu, tentokráte výše uvedenou zákonitostí, že čím větší máme dalekohled, tím slabší objekty můžeme pozorovat.

By Gilchrist

Jak najít telefon doma? :: Jak přehrát stažený film?
Užitečné odkazy