Domovská stránka > C > Co Je Černotisk?

Co je Černotisk?

černotisku – tak nazýváme náš běžný tištěný text. Bohužel však současná dostupná technika většinou neumožňuje, aby černotiskové písmeno bylo vždy právě pod příslušným písmenem bodovým. Zároveň i při tomto způsobu tisku je bezprostředně čtený text zakrýván rukama nevidomého čtenáře.

Přečtěte si více

A jak psát braillovým písmem?

Šesti bodům znaku Braillova písma odpovídá šest kláves, které jsou rozděleny mezerníkem na dvě skupiny po třech. Při psaní konkrétního znaku se musí stlačit odpovídající klávesy souběžně. Ke psaní se používá slepecký papír ve dvou formátech A4 a B4. Formátům odpovídá šířka válce.
Pokud jde o toto, kdo vymyslel slepecké písmo?
Braillovo písmo/Vynálezci

Kde najdeme Braillovo písmo?

Zájemci jej mohou najít v oddělení speciálních fondů v levém křídle Nové radnice. „Čtenáři zde mají k dispozici audioknihy přímo z tiskárny pro nevidomé v Praze. Mohou si zde půjčit také běžné audioknihy. Rovněž zde máme knihy v Braillově písmu.
Co je to nevidomí?
Kdo používá bílou hůl, ten nic nevidí, je tedy nevidomý. SKUTEČNOST: Většina těžce zrakově postižených lidí má určité omezené vidění. Úpl- nou slepotou (někdy se uvádí též nevidomostí) je postižena jen malá část z nich. Přitom i lidé se zbytky zraku při samostatném pohybu někdy potřebují bílou hůl.

Jak funguje Braillovo písmo?

Brailleovo slepecké písmo (psáno také Braillovo; výslovnost [brajlovo]) je speciální druh písma, resp. systému psaní, určeného pro nevidomé, slabozraké a se zbytky zraku. Funguje na principu plastických bodů vyražených do materiálu, které čtenář vnímá hmatem.
Co je to písmo?
Písmo se používá na vizuální zápis jazyka standardizovanými symboly. Nejstarší typy písma jsou piktogramy nebo ideogramy. Většina písem může být rozdělena do 3 kategorií: logografické (slovní), sylabické (slabičné) a alfabetické (abecední). Obecné slovo pro symboly v písmu je grafém (znak).

Kdy vzniklo Braillovo písmo?

Dodnes motivuje nevidomé na celém světě Když se řekne Louis Braille, mnohým se patrně vybaví bodové písmo pro nevidomé, které tento Francouz vynalezl už ve svých šestnácti letech. Méně známý je však jeho životní příběh, který započal před 210 lety, 4. ledna 1809, a který dodnes motivuje slepce na celém světě.
A další otázka, kdo vymyslel braillovo pismo?
Braillovo písmo/Vynálezci

Navíc, v jakém období vzniklo písmo?

Vznik, resp. vynález písma se datuje někdy před 5000 lety. Vznikem písma také skončil dlouhý pravěk, který trval miliony let, a začala nová doba – starověk. Tvrdí se, že první písma mohla vzniknout v tehdejších říších, jako byly například Egypt, Čína aj.

By Huberty

Ve kterém roce vyšla první publikace v Braillově písmu? :: Jak se převádí jednotky objemu?
Užitečné odkazy