Domovská stránka > C > Co Je To Kapitálek?

Co je to kapitálek?

Kapitálky jsou vyznačovací řez písma latinky, u kterého mají písmena tvar verzálek (velkých písmen), avšak velikost běžných malých písmen, minuskulí.

Přečtěte si více

Navíc, co je titulní strana knihy?

title page, fr. page de titre, něm. Titelseite) lícová část titulního listu s informačním a estetickým potenciálem textových, dekorativních a ilustračních složek, jejíž výběr a grafické uspořádání podstatně přispěly k emancipaci tištěné knihy.
Navíc, jak se říká obrázkům v knize?
ilustrace (ta se pak někdy sama označuje jako frontispis), v odborných knihách se zde může uvádět grant, který vydání knihy umožnil, poděkování sponzorům apod.

Někdo se také může ptát, jak se nazývá poslední stránka v knize?

patitul – je list, který předchází hlavní titul a na kterém je uveden autor knihy a titul knihy. Oproti hlavnímu titulu je vysázen menším písmem. Důvod tohoto zdvojování titulního listu je v minulosti, kdy byly knihy ještě těžké a při častém používání se vytrhávaly z desek.
Někdo se také může ptát, co má obsahovat tiráž?
Tiráž (z francouzštiny tirage, což znamená náklad) je soupis údajů, obsahující technické a vydavatelské informace a uvedený v periodické i neperiodické tiskovině (noviny, časopis, kniha).

A další otázka, co je to rejstřík v knize?

prvek rámcových částí knih sloužící stejně jako obsah k rychlejší a snadnější orientaci v textu. Nazýval se „Index operis", „Pravidlo", „Register", „Syllabus rerum memorabilium", „Summa" nebo „Ukazatel". Rejstřík lze dnes využít jako velmi dobrou pomůcku pro sledování úplnosti knihy.
Jak psát kapitálky?
Pokud chcete u textu použít kapitálky, vyberte text a potom na kartě Domů ve skupině Písmo klikněte na šipku v pravém dolním rohu. V dialogovém okně Písmo v části Styl zaškrtněte políčko Kapitálky. Pokud chcete změnu případu vrátit zpět, stiskněte kombinaci kláves CTRL+Z.

Jak psát Kapitalkami?

Jak to psát

Pro psaní kapitálek se báječně hodí šikmé pero (jako ostatně na všechna stará písma), protože dělá automaticky správné síly skoro všech tahů. Dříky se zásadně píší odshora dolů, vlasové tahy až na výjimky také (výjimkou je třeba pravá horní nožička v písmeni K). Spojovací tahy se píší zleva doprava.
Co obsahuje kniha?
Součásti knihy
  • Desky (obálka) Pevná, v případě měkké vazby měkká obálka knihy.
  • Přebal. List papíru, zpravidla laminovaný, který obaluje desky knihy.
  • Potah. Je součástí desek.
  • Hřbet knihy. Je nedílnou součástí desek.
  • Záložka.
  • Kapitálek.
  • Předsádka.
  • Knižní blok.

Co je to Ořízka?

Ořízka je boční strana knihy tj. hrany listů knihy viditelné je-li kniha zavřená. Název je odvozen ze způsobu, jakým se ořízka vytváří: svázaný knižní blok je před vlepením do desek ze tří stran seříznut.

By Randa Saville

Jak má vypadat kniha? :: Jak nastavit vlastní Zvuk SMS iPhone?
Užitečné odkazy