Domovská stránka > J > Jaké Má Dřevo Javor?

Jaké má dřevo javor?

Světlé a jemné dřevo javoru (Acer), které patří mezi listnaté, roztroušeně pórovité a bělové dřeviny, se velmi dobře opracovává. Díky svému lesklému dekorativnímu vzhledu se používá v nábytkářství, soustružnictví, řezbářství a k výrobě drobných nástrojů.

Přečtěte si více

Související článek

Jaké jsou databázové systémy?

Microsoft SQL server je jedním z příkladů RDBMS.

Jak poznat smrk?

Smrky jsou vždyzelené stromy obvykle dosahující mohutného vzrůstu (nejvíce smrk sitka až 80 m), s korunou většinou kuželovitého nebo válcovitě kuželovitého tvaru. Větvení je výrazně monopodiální, větve vyrůstají v přeslenech.
Jaký je jehličnan s mělkými kořeny?
Smrk ztepilý, náš nejhojnější jehličnatý strom, má mělké kořeny na rozdíl od borovice, která má kořeny velmi hluboké.

Jak poznat modřín?

Modřínové dřevo je polotvrdé, tvrdší než smrkové nebo borové, pevné a trvanlivé. Bělová vrstva je světle žlutohnědá, jádro okrové až červenohnědé. Na vzduchu a po napuštění tmavne. Texturu (kresba letokruhů) má hustší než smrk a vyniká krásou mnoha drobných, většinou dobře zarostlých součků.
Když to vezmeme v úvahu, jak poznat mekke a tvrde dřevo?
Mezi měkká dřeva se řadí jehličnany, typické a nejběžnější měkké dřevo je smrk, dále borovice a jedle, z listnatých pak olše, jíva, vrba, topol, lípa. Tvrdé palivové dřevo hoří kratším plamenem, neboť uvolňuje méně prchlavých hořlavin. Má hutnou neporézní strukturu, velkou objemovou hustotu – lidově „je těžké".

Související článek

Jaké jsou verze Windows?

První verze systému Windows 1.0 se začala široce používat až ve Windows 95. Současné klientské verze systému Windows 8.1 jsou Windows 10 a Windows 11. Serverové verze jsou Windows Server 2008 a 2012.

Jak poznat modřínové dřevo?

Modřín. Modřínové dřevo je polotvrdé, pevné a trvanlivé. Bělová vrstva je světle žlutohnědá, jádro okrové až červenohnědé. Dobře se obrábí, používá se k výrobě masivního nábytku, schodů, zábradlí, obložení apod.
Pokud jde o toto, které lípy jsou léčivé?
Jako léčivé lze používat pouze květy z domácích druhů, tedy lípy velkolisté (Tilia platyphyllos) a lípy srdčité (Tilia cordata). Najdete je obvykle na vesnicích, kde rostou celá desetiletí.

Kolik je druhů líp?

Rod je rozšířen po celém mírném pásu severní polokoule, kde se vyskytuje asi 30–40 druhů. V České republice jsou původní jen 2 druhy: lípa velkolistá (Tilia platyphyllos Scop.) a lípa malolistá neboli srdčitá (Tilia cordata Mill.). Jejich kříženec se jmenuje lípa obecná (Tilia x vulgaris Hayne).
Jak dlouho žije lípa?
Za nejstarší živé lípy malolisté jsou považované Žeberská lípa (přes 700 let), Lípa v Lipce (600 let), Lípa na Babí (550 let), Maškovická lípa (500 let) a Horní Popovská lípa (přes 400 let). Dále viz články v kategorii Památné lípy malolisté.

Někdo se také může ptát, jak vypada olše?

Dřevo je žluté, někdy narůžovělé až šedooranžové. Je stejnoměrné, bez výrazných letokruhů a barevně odlišeného jádra. Je měkké, pevné, snadno se štípe, dá se řezat dláty i přes vlákna.

By Coulson Ringley

Similar articles

Jak sledovat zatmění? :: Jak poznat stromy podle listů?
Užitečné odkazy