Domovská stránka > C > Co To Je Elektrolýza?

Co to je elektrolýza?

Elektrolýza je fyzikálně-chemický jev, způsobený průchodem stejnosměrného elektrického proudu kapalinou, při kterém dochází k chemickým změnám na elektrodách.

Přečtěte si více

Co je to elektrický článek?

Galvanický článek je chemický zdroj elektrického napětí využívající ionizaci. Skládá se ze dvou poločlánků, což jsou elektrody ponořené v elektrolytu.
Lidé se také ptají, na co je anoda v bojleru?
Přesný princip funkce hořčíkové anody spočívá v tom, že hořčík ponořený ve vodě, která v důsledku v ní rozpuštěných solí působí jako elektrolyt, tvoří spolu s ocelovými stěnami nádoby elektrochemický článek.

Co vznika při elektrolýze chloridu Sodneho?

Ve vodném roztoku chloridu sodného jsou obsaženy sodné kationty Na+, chloridové anionty Cl-, kationty vodíku H+ a anionty hydroxidové OH-. Při elektrolýze se uvolňují bublinky, vznikají dva plyny, chlor Cl2 na kladné elektrodě, vodík H2 na záporné elektrodě.
Na jaké elektrodě se vylučují kovy?
Využití elektrolýzy:

Elektrolýzou lze také vyrábět čisté kovy (na katodě se vysrážejí čisté kovy z taveniny nebo roztoku soli), nebo generovat čisté plyny.

Co je to elektrolýza vody?

Elektrolýza je tedy strukturování vody pomocí ionizace. Taková voda se nazývá také ionizovaná, strukturovaná nebo funkční. Alkalická voda je bohatá na aktivní vodík, respektive vodíkový plyn (H2) a hydroxylové ionty (OH-). Má redukční schopnost, je alkalická.
Co se vyloučí na katodě?
Na katodě probíhá redukce, na anodě oxidace. Redukce a oxidace probíhají současně, jedna látka elektrony přijímá, druhá je odevzdává tak, aby počet přijatých a odevzdaných elektronů byl stejný.

Jaký druh elektrického proudu se používá pro elektrolýzu?

Elektrolýza, tedy přemisťování iontů v kapalině pomocí stejnosměrného elektrického proudu, se využívá i v medicíně. Při průchodu stejnosměrného elektrického proudu tkání dochází ke změně koncentrace jednotlivých iontů v tkáni, k elektrolytickému rozkladu a změně pH.
A na jakém principu je založen galvanický článek?
Galvanické články využívají chemickou reakci, při níž se uvolňuje energie ve formě elektrického pole. Při chemické reakci má molekula nově vzniklé sloučeniny menší energii než součet energií částí, z nichž vznikla.

Co je to Poločlánek?

Soustavu vzniklou ponořením kovu do roztoku své soli nazýváme poločlánek. Pozn.: Kov je tvořený kationty daného prvku uspořádaných v krystalové mřížce, mezi nimiž se téměř volně pohybují valenční elektrony (tento pohyb nazýváme elektronový plyn).

By Nertie

Jak zjistit výkon notebooků? :: Co je to anoda A katoda?
Užitečné odkazy