Domovská stránka > C > Co Je To Hyperkinetická Porucha?

Co je to Hyperkinetická porucha?

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorders) neboli hyperkinetické poruchy patří mezi geneticky podmíněné neurovývojové poruchy, které se projevují již od raného dětství, nejvíce však ve školním věku, kdy postihují 5–7 % dětí, převážně chlapců. V 50 % přetrvávají ADHD do dospělosti.

Přečtěte si více

Jak vzniká mozková příhoda?

Mezi nejčastější mechanismy, jež stojí za vznikem mozkové mrtvice, patří: mozková trombóza, embolie a krvácení do mozku. Téměř v polovině případů je na vině trombóza, tedy ucpání trombem usazeným na stěně mozkové tepny. Následkem je stejně jako u embolie přerušení zásobování části mozku krví.
Můžete se také zeptat, co způsobuje krvácení do mozku?
Mozkové krvácení Krvácení do mozku může být jak akutní, velmi často po úrazu hlavy, tak chronické, kdy hematom na mozku narůstá delší dobu a projeví se později. Rozlišujeme čtyři základní typy krvácení do mozku, a to subdurální krvácení, epidurální krvácení, subarachnoidální krvácení a krvácení do mozkové tkáně.

Jak se stane krvácení do mozku?

Epidurální krvácení probíhá do prostoru mezi lebečními kostmi a tvrdou plenou mozkovou. Většinou je spojeno s úrazem a prasknutím jedné z větví krkavic. Z vylité krve se po několik dnů formuje krevní sraženina, neboli hematom, který utlačuje mozek. Bývá lokalizován v místě nárazu nebo v místě zlomeniny lebeční kosti.
Jak zvýšit prokrvení mozku?
Existuje mnoho potravin, které pomohou Váš mozek udržet v kondici. Některé potraviny jako ovoce, zelenina, čaj či káva s vysokým obsahem antioxidantů působí neuroprotektivně. Jiné potraviny jako ořechy nebo vejce, obsahují živiny, které podporují rozvoj paměti a kognitivních funkcí mozku.

Pokud jde o toto, co je dobré na prokrvení?

Kešú, arašídy, mandle, vlašské nebo pekanové ořechy a dále třeba sezamová semínka prospívají kardiovaskulární a nervové činnosti a celkovému prokrvení.
Pokud jde o toto, jak zregenerovat mozek?
Dnes se už ví, že se regenerovat umějí, jen výrazně pomaleji než zbytek tělesných buněk.
...
Zvyky, které podporují regeneraci mozku
  1. Hýbejte se.
  2. Každý den se naučte něco nového.
  3. Dělejte věci jinak.
  4. Trénujte pozornost a soustředění
  5. Pozorně dýchejte a meditujte.
  6. Pečujte o spánek.

A další otázka, co předchází mozkové mrtvici?

Mrtvici lze předcházet

„Obzvláště pozorní by měli být ti, kteří mají v rodině nějakou genetickou zátěž nebo se u nich projevily některé z rizikových faktorů, například cukrovka, vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol. Lidé by neměli podceňovat prevenci.
Co to je mozková mrtvice?
CMP, lidově mrtvice, je náhlá porucha krevního oběhu mozku, která vede k nevratnému poškození mozkové tkáně. Jde o akutní stav, který vyžaduje neodkladnou lékařskou pomoc, kdy nejdůležitější roli hraje čas. Čím dříve jsou příznaky rozpoznány, tím dříve může být zahájena účinná léčba v nemocnici.

Jak bolí hlava při mrtvici?

Většina případů mrtvice není doprovázena bolestí hlavy. Rozpory však může činit tzv. hemoragická cévní mozková příhoda, která vzniká jako následek krvácení do mozku a projevuje se velmi výraznou bolestí hlavy.

By Winsor

Jak zkontrolovat viry? :: Jak poznat poruchu mozku?
Užitečné odkazy