Domovská stránka > K > Kdy Bylo Vyrobeno První Cd?

Kdy bylo vyrobeno první CD?

První CD bylo vyrobeno v srpnu roku 1982 v Hannoveru v první továrně na výrobu lisovaných CD, byla na něm vylisována Alpská symfonie Richarda Strausse. Masová výroba pak byla zahájena 17. srpna 1982. Použití pro uložení dat rychle následovalo.

Přečtěte si více

Související článek

Kdy byl první iPhone?

Steve Jobs v úterý ukázal světu vůbec první iPhone. Za posledních 15 let se modely s logem Applu staly jedněmi z nejúspěšnějších na světovém trhu.

Můžete se také zeptat, jak se jmenoval první český přehrávač cd?

První přehrávač hudebních kompaktních disků se jmenoval Sony CDP-101 a funkčně se příliš nelišil od současných přehrávačů. Pro český socialistický trh byl důležitý přehrávač Tesla MC 900, který od roku 1985 licenčně z dovezených dílů montovali v továrně Tesly v Litovli - technicky šlo o přehrávač Philips CD204.
Jak funguje kompaktní disk CD?
Kompaktní disk (CD, anglicky - compact disc; hovorově cédéčko) je optický disk sloužící k ukládání dat v digitální podobě. Tyto data jsou ukládána do jedné spirály. Spirála začíná u středu CD a smotává se ve tvaru spirály až k jeho konci. Celková délka takovéto spirály může být až šest kilometrů.

A další otázka, na jakém principu pracují cd a dvd mechaniky?

Současné disky

Také základní princip uchovávání dat na těchto discích je stejný – mikroskopické drážky v záznamové vrstvě. Rozdíl je v tom, že s rostoucí datovou hustotou jsou i drážky menší a blíže u sebe. CD také měla datovou a reflexní vrstvu na horní straně disku.
Jak se čte CD?
Celková délka stopy je 5 km. Na rozdíl od LP desky se CD čte od vnitřku k okraji a zatímco LP používá konstantní rychlost otáčení (konstantní úhlová rychlost - CAV), u CD je konstantní rychlost obvodová (CLV).

Související článek

Co znamená první řádek adresy?

První řádek ve většině zemí obsahuje název ulice a číslo popisné. Adresa může obsahovat číslo místnosti, číslo patra, číslo budovy atd.

Z jakého materiálu je CD?

Jak třídit CD, DVD

Kompaktní disky jsou vyrobeny z akrylového plastu (vrchní vrstva), reflexního hliníku (vnitřní vrstva) a ochranného polykarbonátového plastu (spodní vrstva). Kromě něj obsahují i mikrofilm, který tvoří mimo jiné hliník, zlato, titan a kdo ví co ještě.
Jak se liší CD a DVD?
Řada z vás již určitě o DVD slyšela (zkratka digital video disc - disk digitálního videa nebo digital versatile disc - disk všestranného použití). Jde o disk napohled podobný CD, ale při bližším prozkoumání zjistíte, že jde o mnohem větší kapacitu. Ta je totiž výrazně větší a to 4,7 až 17 GB.

A kolik vrstev má dvd?

Disky DVD mají průměr 120 mm a jsou 1,2 mm silná. Data se ukládají pod povrch do jedné nebo dvou vrstev ve stopě tvaru spirály (jako CD). Pro čtení dat se používá laserové světlo s vlnovou délkou 660 nm, tedy kratší než v případě CD; to také umožňuje jejich vyšší kapacitu.
Kdy vzniklo DVD?
Pod tlakem počítačový průmysl ustanovil DVD Konsorcium, které se mělo dohodnout na univerzálním formátu. Ten světlo světa spatřil v roce 1995 a byl více podoben Super Disku.

Někdo se také může ptát, kolik místa zabere jedna písnička ve formátu mp3?

Tento poměr sníží datový tok zhruba dvanáctinásobně na 128 kb/s (kilobitů za sekundu), takže jedna minuta zvukové nahrávky zabírá asi 1 MB paměti (proti přibližně 10 MB na CD). Kromě něj se poměrně často užívají i vyšší poměry 1:16 (datový tok 80 kb/s) a 1:20 (64 kb/s). Formát MP3 je značně flexibilní.

By Tavi Boler

Similar articles

Jak dlouho se dožije myš? :: Jak vymenit u AirPods?
Užitečné odkazy