Domovská stránka > C > Co To Je Saturace?

Co to je saturace?

nasycení krve kyslíkem udávané v procentech (%) se nazývá saturace. Při zjišťování saturace metodou pulsní oxymetrie pomocí oxymetru je normální hodnota 95-98 %. Saturace je závislá zejména na tlaku kyslíku v krvi, jehož normální hodnota je 90-100 mmHg.

Přečtěte si více

Související článek

Jak se projevuje nizka saturace?

Mezi příznaky hypoxie patří ztížené dýchání, pocení, bolesti hlavy a srdeční arytmie. Kůže není dostatečně prokrvená, aby zmodrala.

Lidé se také ptají, co je saturovaný?

Pokud chcete zůstat zdraví, je důležité abyste se vyhýbali saturovaným tukům. 90% saturovaných tuků pochází ze živočišných potravin. Saturovaný tuk je právě ten tuk co se nachází pod kůží, ale nejhorší je, že se nachází i v cévách – resp. postupně se tam ukládá až způsobí infarkt či jiné zdravotní komplikace.
Můžete se také zeptat, co je to saturace plic?
Nasycenost krve kyslíkem se nazývá také saturace kyslíkem a označuje se jako SpO2. Její hodnota se udává v procentech.

Co je PI% oxymetr?

PI - perfuzní index

Podíl okysličené krve přicházející s každým novým srdečním tepem k celkovému množství krve v měřeném místě. Tato veličina se obvykle pohybuje mezi hodnotami 1 až 20. Např. hodnota 5 vyjadřuje, že s každým novým srdečním tepem přichází do končetiny 5 % nové, čerstvé, okysličené krve.
Proč není saturace 100%?
Snížená hodnota saturace krve varuje před hrozící hypoxií, ale pouze po splnění celé řady podmínek: Při nedostatku červených krvinek v krvi (anémii) ukazuje oxymetr normální saturaci, ale do tkání není dopravován dostatek kyslíku a hrozí hypoxie.

Související článek

Jak se měří saturace?

Přístroj je umístěn na těle člověka. Oxymetr používá k osvětlení tkáně červený a červený paprsek světla a je velký asi jako kolíček na prádlo. Průchod paprsku tkání nasáklou krví sleduje senzor. Proces je bezbolestný.

Lidé se také ptají, co dělat při nízké saturaci?

K léčbě hypoxie slouží tzv. oxygenoterapie, která spočívá v podávání zvlhčeného a ohřátého kyslíku s malou koncentrací oxidu uhličitého. Samotný kyslík je toxický, proto je nutné pečlivě sledovat hladinu vdechovaného kyslíku ze speciální lahve.
A další otázka, co způsobuje nízká saturace?
Příčiny vzniku

Tato dušnost je způsobená zúžením dýchacích cest, což činí nádechy opravdu náročnými. Plicní onemocnění jako je edém plic, bronchitida, CHOPN (chronická plicní obstrukční nemoc), emfyzém také způsobují hypoxii. Další příčinou může být anémie nebo srdeční onemocnění.

Lidé se také ptají, jaké jsou hodnoty kyslíku v krvi?

Jde o nasycení krve kyslíkem. Udává se v procentech, která udávají míru kyslíku navázaného na hemoglobin. Normální hodnota saturace krve kyslíkem je 95–98 %. Hodnoty pod 90 % už jsou hraniční a cokoli pod 80 % už je většinou ukazatelem selhávání dýchací soustavy.
Co je PRbpm?
PRbpm (Pulse Rate beat per minute) vyjadřuje tepovou frekvenci, tj. počet tepů za minutu.

Můžete se také zeptat, jak se měří saturace?

Pro měření se přístroj umístí na prsty či ušní lalůček. Prstový pulzní oxymetr je malý zhruba jako kolíček na prádlo a pomocí infračerveného a červeného paprsku světla prosvítí tkáň. Senzor pak snímá průchodnost paprsku skrz prokrvenou tkáň a zobrazí saturaci hemoglobinu kyslíkem. Jedná se o bezbolestný proces.

By Christiano Rude

Jak se projevuje nizka saturace? :: Jaká je ze zákona výpovědní lhůta?
Užitečné odkazy