Domovská stránka > C > Co Je To Zásuvka?

Co je to zásuvka?

Zásuvka je elektrotechnická součástka, která slouží pro připojení elektrických spotřebičů k elektrorozvodné síti. Zásuvka tvoří nejčastěji nepohyblivou část zásuvkového propojení, připevněnou ke stěně budovy, rozváděči nebo stroji. Může být ale i pohyblivou součástí prodlužovačky nebo volné rozbočky (rozdvojky apod.).

Přečtěte si více

Související článek

Jak se zapojuje třífázová zásuvka?

Při připojení motoru k zásuvkám 3L+N+PE je motor připojen k ochrannému vodiči. N není připojen. Pokud nedojde k poruše, FI se nevypne. Pokud je na motoru nebo kabelu porucha, FI sepne.

Následně, co je zásuvka schuko?

"SCHUKO" označuje systém zásuvek a zástrček na 230V používaný v Německu a mnoha dalších zemích Evropy, který není automaticky kompatibilní s naším systémem (používaným mmj. i na Slovensku, v Polsku, Francii a v Belgii).
Kolik do zásuvky?
Bylo nutné stanovit, jak mají být zásuvky montovány v pevných elektrických instalacích. Předpisovou normou bylo určeno, že zásuvky budou montovány s ochranným kolíkem nahoře, přičemž fázový vodič bude připojen k levé dutince. Toto pravidlo logicky platí dodnes.

Někdo se také může ptát, kde koupit zasuvky?

Zásuvky online koupit v prodejně OBI - OBI.cz.
Následně, jaké jsou zásuvky ve francii?
Typ E – francouzská zásuvka

Každá zásuvka se skládá z levé a pravé dutinky a nahoře umístěného zemnícího kolíku. Tento typ se označuje jako E, ale též je známý pod označením „francouzská zásuvka". Typicky se používá ve Francii, Belgii, ČR, ale také na Slovensku nebo v Polsku.

Jak z 380 na 220?

Ve fázových drátech je vždycky napětí 220V měřených proti zemi. Když změříte napětí mezi jednotlivými fázemi, dostanete přibližně 3x380 V. Jestli chcete ze zástrčky 3x380V napájet zástrčku 1x220V, pak se musíte připojit na drát z jedné fáze a propojit ho proti zemi.
Kde je v zásuvce fáze?
Rozmístění vodičů v zásuvce je následovné:

při čelním pohledu na zásuvku je fáze (hnědý nebo černý vodič) umístěná vlevo. neutrální (modrý) vodič, lidově zvaný také nulák, je umístěný vpravo. ochranný vodič, resp. uzemnění (zelenožlutý) je nahoře.

Jaké jsou zásuvky v Chorvatsku?

Zásuvky a zástrčky se v Chorvatsku používají zejména typu F (tzv. typ Schuko) a typu C. Zásuvka typu F vypadá shodně jako zásuvky v ČR, jen má místo zemnícího kolíku dvojici uzemňovacích pásků nahoře a dole.
Někdo se také může ptát, jaké jsou zásuvky v anglii?
Nejčastěji se setkáte se zásuvky typu G (často obsahují vypínač). Náhodou můžete narazit na zásuvky typu D, M, ale ty jsou již zastaralé a často slouží jinému účelu (rozvod stejnosměrného napětí).

Následně, v jaké výšce zásuvky?

Střed zásuvek by měl být ve výšce od 200 mm od podlahy (spousta lidí preferuje výšku zásuvek 300 až 400 mm, záleží na vás). Střed vypínačů by měl být je výšce 1 050 mm od podlahy (jde o výšku kliky u dveří, vše však závisí na domluvě s elektrikářem). Vypínače se umisťují 100 až 300 mm od dveřního otvoru.

By Cutlerr Kloeck

Kolik zařízení na jednu zásuvku? :: Jak zjistit masku sítě?
Užitečné odkazy