Domovská stránka > K > Kdy Letela Lajka?

Kdy letela Lajka?

Před 60 lety, 3. listopadu 1957, byla vypuštěna na oběžnou dráhu sovětské družice Sputnik 2, na jejíž palubě byla první živá bytost, dvouletá toulavá fenka Lajka, která však během letu zahynula.

Přečtěte si více

Můžete se také zeptat, co se stalo se psem lajka?

Lajka prý zemřela velmi krutou smrtí zapříčiněnou přehřátím a stalo se tak již několik hodin poté, co se svým vesmírným plavidlem vzlétla ze Země. Sověti tehdy veřejnost uklidňovali tím, že Lajka zemřela poklidně týdny poté, co se ocitla ve vesmíru, to ale byla lež.
Pokud jde o toto, kdo byl první český kosmonaut ve vesmíru?
Vladimír Remek (* 26. září 1948 České Budějovice) je bývalý vojenský pilot a jediný československý kosmonaut ve vesmíru, Hrdina Československé socialistické republiky a Hrdina Sovětského svazu. Je 87.

Čím letěl Jurij Gagarin?

4) Kosmická loď Vostok 1, v níž se Gagarin 12. dubna 1961 zapsal do historie, byla řízena ze Země a kód 1-2-5, s pomocí kterého měl kosmonaut v případě nouze převzít řízení Vostoku 1, byl přísně tajný.
Jaký je rozdíl mezi kosmonautem a astronautem?
Slovo kosmonaut se používá pro lidi, kteří letěli sovětskými či ruskými kosmickými loděmi, kdežto osoby využívající amerických kosmických prostředků se označují slovem astronaut.

Kdo byl první člověk na Měsíci?

Zatímco Michael Collins kroužil ve velitelském modulu kolem Měsíce, Neil Armstrong a Buzz Aldrin 20. července 1969 jako první lidé na Měsíci přistáli. Armstrong 21. července vystoupil jako první člověk na jeho povrch, a získal tím světovou proslulost.
Čím se léta do vesmíru?
V současnosti je možné praktikovat kosmický let pouze prostřednictvím raketových motorů. Na obrázku je startující raketoplán Columbia, první vícenásobně použitelná kosmická loď při svém prvním letu.

Kdy vyletěl Remek?

Den, kdy do vesmíru vyletěl československý kosmonaut (2. březen 1978) Po svém letu sloužil až do roku 1995 Vladimír Remek ve vojenském letectvu.
Lidé se také ptají, jak to bylo s gagarinem?
Jurij Gagarin a instruktor Vladimir Serjogin zahynuli dopoledne 27. března 1968 při cvičném letu. Šlo o Gagarinův poslední let s instruktorem na cvičném MiG-15UTI před samostatnými lety na MiGu-17, první dva měly následovat už odpoledne.

Co jsou sedmdesátá léta?

Roky 1970–1979, souhrnně zvané 70. léta 20. století, jsou obdobím, které ve svobodném světě po uvolnění tradičních kulturních a společenských vzorců ve druhé polovině 60. let nastolilo s tím související otázky po správném zacházení se sociálními a environmentálními problémy.

By Athey Escorza

Kdo vydává knihy? :: Co je rychlost stahování a nahrávání?
Užitečné odkazy