Domovská stránka > C > Co Je To Tcp A Udp?

Co je to TCP a UDP?

UDP (User Datagram Protocol) je jeden ze sady protokolů internetu. O protokolu UDP říkáme, že nedává záruky na datagramy, které přenáší mezi počítači v síti. Někdy je označován jako nespolehlivý, ale správněji by mělo být bez záruky doručení, což je hlavní rozdíl proti protokolu TCP.

Přečtěte si více

Lidé se také ptají, jaká služba využívá porty 80 a 443?

Porty otevřené pro naslouchání mívají určitá „oblíbená" čísla. Na portu 80 obvykle bydlí webové servery bez zabezpečení (http) a na 443 webový server se zabezpečením (https).
Když to vezmeme v úvahu, kolik portu může využívat tcp protokol?
Každá strana TCP spojení má přidruženo 16bitové bezznaménkové číslo portu (existuje 65535 portů) přidělené aplikaci. Porty jsou rozčleněny do třech skupin: dobře známé, registrované a dynamické/privátní.

A další otázka, jak funguje port?

Co je Portu

Jde o automatizovanou investiční platformu. Podle úvodního dotazníku – podobně jako v bance – vyhodnotí míru rizika, kterou nejspíše snesete a podle ní vám vytvoří portfolio na míru. Do něj pak investuje prostředky, které vy do Portu posíláte.
Jaký je rozdíl mezi TCP a UDP?
Protokol TCP dopravuje data pomocí TCP segmentů, které jsou adresovány jednotlivým aplikacím. Protokol UDP dopravuje data pomocí tzv. UDP datagramů. Protokoly TCP a UDP zajišťují spojení mezi aplikacemi běžícími na vzdálených počítačích.

Co je to protokol IP?

Internet Protocol (zkratka IP) je v informatice základním protokolem pracujícím na síťové vrstvě používaným v počítačových sítích a Internetu. Protokol IP poskytuje datagramovou službu celé rodině protokolů TCP/IP.
Lidé se také ptají, co je určeno číslem portu?
Síťový port je speciální číslo (0 až 65535), které slouží v počítačových sítích při komunikaci pomocí protokolů TCP a UDP k rozlišení aplikace v rámci počítače. Příklad: Server, který je používán k odesílání a přijímání elektronické pošty bude pravděpodobně poskytovat služby SMTP a POP3.

Jaké jsou porty?

Aby vše nebylo tak jednoduché, existují dva druhy portů: TCP a UDP, což vám jistě něco říká. Porty totiž vznikají až na transportní vrstvě, kde se používají stejnojmenné protokoly. Porty jsou tedy určeny tím, který protokol se použije. To znamená, že protokol UDP se nikdy nedostane na TCP porty a opačně.
Když to vezmeme v úvahu, jak zjistit porty aplikace?
Existuje celá řada programů, které vám prozradí, jaká aplikace aktuálně „naslouchá" na tom kterém portu – jmenujme například SysInternals Process Explorer, Sysinternals TCPView, Nirsoft CurrPorts. Všechny jsou velmi praktické, ale mají jedno „ale": musíte je mít stažené resp. nainstalované.

Někdo se také může ptát, kolik vrstev má model tcp ip?

Architektura TCP/IP je členěna do čtyř vrstev (na rozdíl od referenčního modelu OSI se sedmi vrstvami): aplikační vrstva (application layer) transportní vrstva (transport layer) síťová vrstva (internet layer)

By Darcey

Jak funguje TCP IP? :: Na co je koaxiální kabel?
Užitečné odkazy