Domovská stránka > C > Co To Je Vaskulární Demence?

Co to je vaskulární demence?

Vaskulární demence (VD) a vaskulární kogni- tivní porucha (VKP) jsou heterogenní skupinou nemocí mozku, při kterých je úbytek mentál- ních schopností způsoben cévními mechanizmy (Moorhouse a Rockwood, 2008; Jirák a Koukolík 2004).

Přečtěte si více

Jak vznika Alzheimerova choroba?

Alzheimerova nemoc je onemocnění mozku, při kterém ubývají mozkové buňky a ztrácí svou funkci. Na vině je bílkovina - amyloid beta, ktera se shlukuje do amyloidních plaků a nervové buňky poškozuje.
Jak Oddalit Stareckou demencí?
Nemoc se tedy vyléčit nedá, ale staří lidé tak mají větší šanci oddálit důsledky jako je ztráta krátkodobé paměti, senilní projevy, stařecká cukrovka, či úbytek svalové hmoty ve stáří. Proto je potřeba i v pokročilém věku trénovat mozek. Tak dá nejen oddálit, ale také předejít stařecká demence.

A co urychlí demencí?

Rizikovými faktory jsou neléčený vysoký tlak, zvýšený cholesterol, kouření a cukrovka. Demence může také provázet i jiná onemocnění mozku, jako je například Parkinsonova a Huntingtonova nemoc či roztroušená skleróza mozkomíšní.
Pokud jde o toto, jak zabavit člověka s demencí?
Fyzické: procházky, různé hry a sporty, pokud na ně pacient stačí. Sociální: pozvání na kávu či společné vypití kávy, rozhovory, hraní karet.
...
Měli by vzít v úvahu několik hledisek:
  1. osobnost pacienta.
  2. specifičnost jednotlivých aktivit.
  3. vlastní přístup a možnosti.
  4. možnosti prostředí

Když to vezmeme v úvahu, jak odhalit demencí?

Počínající demence se projevuje různě, člověku se například zmenšuje okruh jeho zájmů, začíná být paranoidní, zapomíná nebo se přestává orientovat v čase, nepamatuje si nejnovější události. Pokud se neléčí, postupuje demence tak rychle, že během tří až čtyř let už nezvládne péči o takto nemocného člověka ani rodina.
Co způsobuje demencí?
Nejčastější příčinou demence je Alzheimerova choroba, která stojí za 50 až 60 % případů. Kromě primárních demencí jako je právě Alzheimerova či Parkinsonova nemoc, demence s Lewyho tělísky nebo Huntingtonova nemoc patří mezi příčiny taktéž ischemickovaskulární demence (sklerotické) a další sekundární demence.

Kdy zacina demence?

Stařecká demence postihuje nejčastěji pacienty starší 60 let, přičemž se zvyšujícím se věkem pravděpodobnost výskytu stoupá. Existuje více než 50 onemocnění, která lze označit za demenci. Tyto nemoci postihují všechny společenské vrstvy a nejsou závislé na pohlaví, kulturní příslušnosti ani na geografické poloze.
Jak jednat s lidmi s Alzheimerem?
Vyhněte se otázkám a příkazům, které nabízejí více možností volby nebo vyžadují více kroků. Ke člověku s demencí přistupujte vždy otevřeně, přátelsky a laskavě. A to i v případě, že situace je naléhavá, nebo i když jste rozčileni. Pokud pociťujete úzkost nebo určité napětí, přenesete je na člověka s demencí.

Co delat s Kratkodobou paměti?

Do krátkodobé paměti se ukládají informace jen na několik desítek sekund a abychom si zapamatovali co nejvíce, je potřeba tyto informace opakovat a spájet do souvislostí. Základem je tedy číst, opakovat si, luštit křížovky nebo sudoku a snažit se zapamatovat si co nejvíce informací.

By Geraud Gorsuch

Jaký vypínač pro ventilátor? :: Jak se pozná Alzheimer?
Užitečné odkazy