Domovská stránka > C > Co To Je Pneumonie?

Co to je pneumonie?

Zápal plic (pneumonie) je zánět postihující plíce. Plíce jsou tvořeny drobnými plicními váčky, které jsou vystlány plicními sklípky, tzv. alveoly. Při dýchání se plíce plní vzduchem a kyslík z alveolů difúzí přestupuje do krve.

Přečtěte si více

Jak lecit zápal plic doma?

Horečku lze srazit léky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu. U neinfekčních zápalů plic se podávají kortikoidy. Obecně je pro léčbu pneumonie nezbytný klid na lůžku – s mírně vyvýšenou hlavou a trupem. Důležitý je pitný režim, který pomůže zlepšit obranyschopnost organismu a usnadní odkašlávání.
A další otázka, jak dlouho trvá zápal plic?
Horečku můžeme snížit léky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu. U neinfekčních zápalů se podávají kortikoidy. Léčba trvá obvykle 2-3 týdny. Rekonvalescence může trvat i měsíc.

Někdo se také může ptát, jak bolí zápal plic?

Pacienty trápí hlavně suchý dráždivý kašel, který může být dušný, dále pak bolest na hrudi nebo zvýšená teplota (zpravidla do 38 °C). V některých případech ovšem může mít i virový zápal plic poměrně závažný průběh a končí smrtí pacienta.
Můžete se také zeptat, co způsobuje pneumonii?
Pneumonie je nejčastěji způsobena bakteriální infekcí, kde hlavními záškodníky bývají zpravidla Sterptococcus pneumoniae (streptokoky), Haemophilus influenzae (hemofily), Moraxella catarrhalis (moraxelly), Klebsiella pneumoniae (klebsielly).

Jak se dostane zápal plic?

Zápal plic je nejčastěji bakteriálního původu, méně častý je zápal plic původu virového. Vzácně mohou být příčinami zápalů plic mykózy (kvasinky a plísně), tuberkulóza, prvoci a jiní parazité. K zápalu plic může vést i inhalace chemických látek, vdechnutí zvratků a cizího tělesa nebo po ozařování.
Jak léčit virový zápal plic?
Léčba zápalu plic se odvíjí od původce obtíží. V případě bakteriální infekce se užívají antibiotika, pokud je onemocnění virového původu, pomohu antivirotika. U mykotické infekce je pak potřeba sáhnout po antimykotikách. V první řadě ale platí, že nemocného by měl vždy nejprve vidět doktor.

Jak léčit přechozený zápal plic?

Přechozený, neléčený nebo komplikovaný zápal plic může vyústit v otravu krve, selhání životně důležitých orgánů a smrt. Není však třeba panikařit – pokud k lékaři přijdete včas, antibiotika zpravidla zaberou.
Co se děje v těle při zápalu plic?
Zápal plic

Ty jsou za normálních okolností naplněné vzduchem, nicméně v důsledku zánětu se začnou plnit tekutinou a hnisem. Tento obsah brání vstupu kyslíku do organismu, a protože je na kyslíku každá buňka životně závislá, tělo propadne panice a snaží se plicní sklípky co nejrychleji očistit.

Jak je nebezpecny zápal plic?

Neléčený zápal plic způsobený bakteriemi může vést až k úmrtí, zejména u lidí s rozedmou plic či s jinými chronickými chorobami. Infekce se může rozšířit z plic do celého těla. Zápal plic mohou vyvolat i viry – v tomto případě jsou antibiotika neúčinná, většině nemocných prospěje klid na lůžku a domácí péče.

By Lemmueu

Jak se vyhnout zápalu plic? :: Jaký robotický vysavač diskuze?
Užitečné odkazy