Domovská stránka > C > Co Je To Elektromagneticke Spektrum?

Co je to Elektromagneticke spektrum?

Elektromagnetické spektrum (někdy zvané Maxwellova duha) je spektrum elektromagnetického záření, tedy stupnice rozdělující toto záření podle vlnové délky a odpovídající frekvence na jednotlivá záření specifických vlastností.

Přečtěte si více

Jak vypočítat kmitočet?

Číselně je roven počtu period, které proběhnou za jednotku času. Jednotka frekvence je Hertz (Hz), fyzikální rozměr je s-1. Doba trvání jednoho kmitu, perioda T, souvisí s frekvencí následujícím způsobem: T = 1 f.
Jak se počítá perioda?
Frekvenci vypočítáme tak že spočítáme kmity za nějaký čas. Potom počet kmitů dělíme tímto časem.
...
Perioda kmitavého pohybu je 0.5s.
  1. Je nějaký pohyb např.
  2. Objekt, který kmitá (osciluje) nebo ve kterém probíhají kmitavé pohyby, se nazývá oscilátor.

Na čem závisí rychlost vlnění?

Fázová rychlost vlnění je rychlost, kterou se vlnění šíří. Závisí na vlastnostech prostředí. V daném prostředí je různá pro příčné a podélné vlnění.
Jak se změní vlnová délka světla při přechodu ze vzduchu do vody?
Jelikož frekvence je vlastnost zdroje záření, nelze ji ovlivnit změnou prostředí. Se změnou prostředí se změní rychlost šíření a vlnová délka světla.

Lidé se také ptají, v jakých jednotkách měříme vlnovou délku?

Vlnová délka se vyjadřuje v jednotkách délky, tedy v metrech. U elektromagnetického záření, nejen v oblasti viditelného záření, se z důvodů praktičnosti používají zlomky metrů. Obvykle se měří v nanometrech (nm, 10-9 m).
Co určuje frekvence?
Frekvence (též kmitočet) je fyzikální veličina, která udává počet opakování periodického děje za daný časový úsek. Například v obvodu střídavého proudu takto označujeme počet kmitů napětí či proudu za jednotku času.

Co je to zvuk?

Zvuk je mechanické (akustické) vlnění šířící se pružným prostředím. Je vymezeno konvenčním frekvenčním rozsahem lidského ucha, tedy 16 Hz–20 kHz. Akustické vlnění s nižší frekvencí se nazývá infrazvuk, s vyšší pak ultrazvuk.
A další otázka, co je to příčně vlnění?
Příčné vlnění je postupné vlnění, u něhož dochází k oscilaci ve směru kolmém na směr přenosu energie (nebo šíření vlnění). Lze si jej představit jako zvlnění vodní hladiny nebo vlny na struně.

Navíc, jak se chová světlo?

Světlo se chová současně jako vlny i jako částice. U záření s delší vlnovou délkou převládá vlnový charakter, naopak korpuskulární neboli částicový charakter převládá u záření s kratší vlnovou délkou. Pro živé organismy jsou velmi nebezpečné fotony tvrdého ultrafialového záření.

By Reinert

Co je Internet protokol? :: Jak se vypočítá vlnová délka?
Užitečné odkazy