Domovská stránka > C > Co Je Zastaralé Slovo?

Co je zastaralé slovo?

Mezi zastaralá slova patří pojmy, které se v dnešní době používají jen zřídka, nebo vůbec, protože se jejich význam během historie změnil.

Přečtěte si více

Související článek

Co znamená slovo hotspot?

Horká skvrna je oblast zvýšeného tepelného toku v zemském plášti.

Jak poznat archaismy?

Archaismy označují (oproti historismům) věci a skutečnosti, které ještě existují, pouze pro ně máme vžitý už jiný výraz (slovo). Za archaismy bývají považována nejen jednotlivá slova (například leč), ale také tvary některých slov (například peku či infinitivy obsahující koncovku -ti).
Když to vezmeme v úvahu, co to je neologismus?
Neologismus či neologizmus (z řec. neos logos, nové slovo), česky novotvar, je nově utvořené nebo přejaté slovo, přesněji lexikální jednotka. Vzniká nejčastěji pro označení nových skutečností, např. vynálezů nebo myšlenek, a postupem času se může stát součástí běžné slovní zásoby.

Jak poznat historismus?

Historismy neboli slova historická jsou v podstatě též zastaralá a v aktivní slovní zásobě se příliš neužívají. Rozdílem ale je, že označují věci, které již neexistují, samotné označované věci jsou zastaralé, dnes se již nevyrábí a jsou většinou známé pouze z vyprávění nebo muzeí.
Co je to krajáč?
Krajáč je vlastně velký hrnec na smetanu nebo mléko. Pokud nám tedy selka slibuje, že nám dá krajáč mléka, měli bychom si s sebou vzít tento kus nádobí.

Související článek

Co znamená slovo zpustlý?

Bylo to zhýralé. Jsou tu ještě 3 další

Co znamená slovo bradýř?

Bradýři (barbitonsores) holili a stříhali vlasy, prováděli chirurgické úkony, obvazovali rány, léčili vykloubeniny a zlomeniny. Živnost však prováděli i mimo dům. Zatímco někteří bradýři se věnovali spíše holičství, jiní tíhli k lékařství a ranhojičství.
Jaký je rozdíl mezi archaismy a Historismy?
Historismy (slova historická) jsou slova, která označují dávno zaniklé věci. Historismy úzce souvisejí s archaismy, ale liší se od nich tím, že archaismy mohou označovat i skutečnost dosud existující, pro niž se ovšem v současnosti používá vhodnější výraz.

Co to je archaismus?

Archaismus je označení pro zastaralý jazykový prvek (ze starého jazyka). Může se jednat o zastaralý prvek fonetiky jazyka (například košulenku místo košile), o zastaralý gramatický tvar (například peku místo peču, -ti jako koncovka infinitivu, např.
Co je to Lucba?
Chemie (řecky χημεία; archaicky též lučba) je vědecké zkoumání vlastností a chování hmoty. Je to přírodní věda, která zahrnuje prvky, z nichž se hmota skládá, až po sloučeniny složené z atomů, molekul a iontů: jejich složení, strukturu, vlastnosti, chování a změny, kterými procházejí při reakci s jinými látkami.

Lidé se také ptají, co jsou to anonyma?

Antonymum (z řec. αντί anti proti; ὄνομα onoma jméno), též opozitum /opozita/ označuje slovo opačného, protikladného významu.

By Aluin Brunnemer

Similar articles

Kdo vymyslel zip? :: Kdy zacali jezdit auta?
Užitečné odkazy