Domovská stránka > K > Kdo Může Vydávat Peníze?

Kdo může vydávat peníze?

V souladu se zákonem č. 6/1993 Sb., o České národní bance má ČNB (pdf, 388 kB) výhradní právo vydávat do oběhu bankovky a mince, včetně mincí pamětních, a řídit peněžní oběh. ČNB dbá o plynulý a hospodárný peněžní oběh.

Přečtěte si více

Související článek

Co se může a nemůže v těhotenství?

V těhotenství byste měla vždy jíst vejce natvrdo.

Co je to bezhotovostní peníze?

Bezhotovostní peníze jsou peníze ve formě záznamů na účtech v bankách. Tedy přichází-li vám výplata na váš běžný účet (je vám připsána ve formě kreditního záznamu na účet), je tato výplata bezhotovostními penězi.
Kdo je na 2000 Kč?
2000 Kč – přední strana: Ema Destinnová: Byla významnou operní pěvkyní, spisovatelkou a básnířkou.

Co to jsou komoditní peníze?

Jako komoditní peníze označujeme zboží nebo surovinu (komoditu), kterou můžeme směnit za něco jiného, obdobně jako kdybychom platili běžnými penězi.
Co urcuje hodnotu peněz?
Hodnota peněz, neboli jejich kupní síla, je závislá na tom, kolik peněz v dané ekonomice obíhá. Kupní síla znamená, kolik jednotek zboží a služeb (jak velkou část spotřebního koše) lze koupit za jednu peněžní jednotku. Růst cen (cenové hladiny), a tedy zmenšování hodnoty (kupní síly) peněz, se nazývá inflace.

Související článek

Jak vratit penize Apple?

Standardní pravidla pro vrácení zboží se řídí pravidly společnosti Apple. Pokud si to rozmyslíte, můžete nám svůj hardware vrátit. Software můžete vrátit, pokud je balení nepoškozené.

Lidé se také ptají, co jsou zákonné peníze?

Zákonné platidlo (legal tender) je platidlo, které podle zákona nemůže příjemce odmítnout, pokud se jedná o úvěr. Zákonné platidlo je koncept, který je často mylně pochopen jakožto výsledek rozdílných právních výkladů různých jurisdikcí.
Pokud jde o toto, co je naturální hospodářství?
Naturální hospodářství je typ hospodářství, které si potřebné statky opatřuje přímo, je zemědělské, těžební, aj.). Místní, domácké hospodářství je typ hospodářství, kde se statky a služby opatřují v místním okruhu.

Můžete se také zeptat, co je to směna ekonomika?

Směna je činnost, při které si ekonomické subjekty navzájem vyměňují statky. Informaci, jaké lze získat množství jednoho statku za statek jiný, poskytují sjednávané ceny. Pro opakované statky se ceny formují na trzích, jako výsledek střetnutí nabídky a poptávky.
Kdy vznikly první peníze?
První bankovky vznikly v Číně uţ v 11. století, v Evropě se objevily aţ v roce 1661, kdy je z nedostatku stříbrných mincí začala vydávat stockholmská banka. Anglická banka (Bank of England) dostala monopol na jejich vydávání roku 1694, v USA je vydávaly tisíce bank, často jen s místní působností, aţ od roku 1913.

Můžete se také zeptat, kdo vymyslel první peníze?

Řecký historik Hérodotos se v 5. století př. n. l. domníval, že první peníze vynalezl pouhých sto let před ním král Kroisos, vládce Lýdů, kteří žili v Malé Asii.

By Lahey Gonneville

Similar articles

Jaká je veřejná IP adresa? :: Co je to výměnný obchod?
Užitečné odkazy