Domovská stránka > K > Kde Vznikla Opera?

Kde vznikla opera?

V návaznosti na oba typy komického hudebního divadla vznikla v Itálii na konci baroka opera buffa (komická), jejíž výrazný rozkvět nastal v období klasicismu. Za první významné dílo tohoto žánru je považována Služka paní, jejímž autorem je Giovanni Battista Pergolesi.

Přečtěte si více

Související článek

Jak vznikla umělá inteligence?

Klasická umělá inteligence nebyla tak snadno řešitelná jako živé organismy. Nová umělá inteligence se zrodila díky tomu, že se vědci zaměřili na napodobování živé přírody.

Můžete se také zeptat, co to je opereta?

Opereta je hudebně-dramatický divadelní útvar zábavního rázu, v němž se střídá mluvené slovo se zpěvem. Jedná se vlastně o kombinaci klasické divadelní činohry s operou.
Navíc, co je to libreto?
Libreto, scénický námět, je literární podklad hudebního uměleckého díla. Hudební dílo může být například opera, opereta, kantáta, muzikál nebo balet. Slovo libreto pochází z italštiny, kde znamená knížečka.

Kdo vynalezl operu?

Dějiny opery

Nejstarším, dnes ztraceným, dílem považovaným za operu je Dafne skladatele Jacopa Periho, uvedeným ve Florencii kolem roku 1597; samotný název „opera" byl poprvé použit v souvislosti s uvedením díla Francesca Cavalliho Le nozze di Teti e di Peleo v roce 1639 v Benátkách.
Když to vezmeme v úvahu, kdo nezkomponoval žádnou operu?
Dne 15. listopadu 1787 jej postihl další záchvat mrtvice a zemřel. Ačkoliv Gluck nezkomponoval žádnou operu na německý text, zásadním způsobem ovlivnil i vývoj německé opery. V dílech Carl Maria von Webera a Richarda Wagnera lze nalézt završení principů, které Gluck jako skladatel vyznával.

Související článek

Jak vznikla zkratka MP3?

mp3 je zkratka pro Moving Picture Experts Group, Audio Layer III a v praxi se jedná o formát komprese zvuku, který lze použít ke zmenšení velikosti hudební nahrávky s minimální ztrátou kvality.

Co je to dodekafonie?

Dodekafonie (z řeckého dodeka/dvanáct a fonie/znění – používá se též označení dvanáctitónová hudba) je technika skladby a druh hudby, vytvořený na počátku dvacátého století rakouským skladatelem Arnoldem Schönbergem.
Můžete se také zeptat, co to je árie?
Árie původně označovala v hudbě výraznou melodii, kterou obvykle, i když ne vždy, interpretoval zpěvák. V baroku byla instrumentální podoba árie (také zvaná air) běžnou součástí taneční suity. V současnosti termín árie označuje nejčastěji skladbu pro jeden hlas s orchestrálním doprovodem.

Co je typické pro muzikál?

O muzikálových hercích platí, že musí být dobří činoherci, zpěváci i tanečníci zároveň. Muzikál může být celozpívaný, nebo se v něm střídají zpěv a mluvené slovo. Stejně tak může být muzikál celotančený (vznikla i představení, jež se více blíží baletu) nebo v něm nemusí být balet obsažen vůbec.
Jak napsat libreto?
Formální podobu libreta lze doporučit takto: Libreto bude mít úvodní část charakterizující základní parametry výstavy a většinou se převezmou údaje zpracované k námětu (leckdy se jako úvod libreta přebírá s menšími úpravami celý námět). Potom následuje vlastní popis výstavy.

Když to vezmeme v úvahu, kdo napsal libreto?

Autoru libreta se říká libretista. Našimi významnými libretisty byli Karel Sabina – napsal např. libreto k Prodané nevěstě Bedřicha Smetany a Jaroslav Kvapil – ten napsal libreto např. k opeře Rusalka Antonína Dvořáka.

By Kassie

Similar articles

Kde se čočky používají v praxi? :: Co dělat s agresivním kocourem?
Užitečné odkazy