Domovská stránka > J > Jak Vzniklo Slovo?

Jak vzniklo slovo?

Etymologie je obor lingvistiky zkoumající původ a vývoj slov. Tyto informace jsou sdruženy mj. v etymologických slovnících. Pokud v daném jazyce existují historické (psané) texty, pak jsou využívány k získání povědomí o tom, jak byla slova dříve používána a kdy se v dotyčném jazyce objevila.

Přečtěte si více

Související článek

Co znamená slovo hotspot?

Horká skvrna je oblast zvýšeného tepelného toku v zemském plášti.

Co to je duben?

Duben je podle gregoriánského kalendáře čtvrtý měsíc v roce. Má 30 dní. Český název měsíce se odvozuje od dubů, kterým během tohoto měsíce začíná růst listí. V mnoha evropských jazycích je název měsíce (anglicky April, německy April, slovensky Apríl) odvozen od latinského Aprilis.
Jak vznikl nazev srpen?
Srpen. Ohledně srpna není už tolik co vyprávět. Původně se také označoval přídavným jménem, tedy jako srpný měsíc. Pojmenovával dobu, kdy vrcholily žně, a tak se jeho název pravděpodobně odvozuje od srpu, kdysi hlavního nástroje sklizně.

Proč se jmenuje červen?

Jméno je odvozeno od červů, snad podle červců, kteří se dříve sbírali pro výrobu barviva, nebo podle plodu včel, jehož je v této době hojnost. Od stejného základu bylo odvozeno i jméno pro červenec a tyto dva měsíce se kdysi označovaly jako „červen menší a větší" resp. „červen první a druhý".
Lidé se také ptají, jak vznikl název květen?
Výraz květen použil poprvé roku 1805 Josef Jungmann ve svém překladu Chateaubriandovy novely Atala, kterým chtěl dokázat, že i čeština umí být moderním uměleckým jazykem. Při tvorbě názvu měsíce vycházel ze staročeského přídavného jména květný a inspiroval se i jinými slovanskými jazyky.

Související článek

Co znamená slovo zpustlý?

Bylo to zhýralé. Jsou tu ještě 3 další

Co je to březen?

Březen je podle gregoriánského kalendáře třetí měsíc v roce. Má 31 dní. Český název měsíce se odvozuje od březosti samic zvířat. Druhý výklad odkazuje na rašení bříz.
Co je za měsíc Februar?
Tabulka anglických měsíců
číslo měsícečeskyanglicky
1ledenJanuary
2únorFebruary
3březenMarch
4dubenApril

Který měsíc je Februar?

Únor je podle gregoriánského kalendáře druhý měsíc v roce.
Jaké jsou měsíce?
Jarní měsíce jsou březen, duben, květen. Letní měsíce jsou červen, červenec, srpen. Podzimní měsíce jsou září, říjen, listopad. Zimní měsíce jsou prosinec, leden, únor.

Lidé se také ptají, co se stalo v prosinci?

3. prosinec
  • 1266 – Náhle zemřel vratislavský kníže Jindřich III. Bílý.
  • 1941 – Poprvé vysílal Čínský rozhlas pro zahraničí.
  • 1971 – Pákistán provedl nepříliš úspěšný masívní letecký přepad indických letišť, naplno vypukla indicko-pákistánská válka.
  • 1976 – Fidel Castro se stal prezidentem Kuby.
  • 1991 – Byla rozpuštěna KGB.

By Norward Labbee

Similar articles

Kdo vymyslel binární kód? :: Kdo vymyslel názvy měsíců?
Užitečné odkazy