Domovská stránka > C > Co To Je Kajak?

Co to je kajak?

Kajak je malé obvykle pádlem poháněné plavidlo původem ze severských oblastí. Eskymáci je používali k lovu a dopravě. K pohánění kajaku se používá oboustranné kajakářské pádlo – tzv. dvojpádlo, na rozdíl od jednostranného pádla u kanoe.

Přečtěte si více

A další otázka, jak na kajaku?

Pro dobré ovládání kajaku je důležité, aby kajakář byl pevně spojen s lodí. Sedačka by proto měla být pevná a těsná. Výhodná je profilovaná sedačka se zvýšenou zadní plochou nebo opěrkou. Kolena jsou zapřena o palubu a boky lodi, chodidla se opírají o přední opěrku.
Navíc, co je to creekovka?
Creekovka je označení pro kajak na extrémní divokou vodu. Vyznačuje se velkým výtlakem zhruba od 280 do 380 litrů. Tento objem je rovnoměrně rozprostřen po celé lodi.

Jak se rekne jinak kánoe?

Plastový kajak sice také někdy mizí celý pod vodou, ale přesto je v tom rozdíl - kajaky mívají víc zvednutou špičku a při skoku z větších výšek se rychleji vynořují čelně nahoru.
Jaký kajak pro začátečníka?
Rekreační krátký turistické kajaky - fitness kajak

Řada modelů je vybavená i suchou komorou na bagáž. Polstrovaná polohovatelná sedačka je standardem. Prostorný límec zajišťuje bezproblémové na i vysedání a některé mega límce umožňují vézt před sebou dítě nebo psa. Tyto lodě dokáže zpravidla ovládat i úplný začátečník.

Navíc, jak se sedi v kajaku?

Než se ale pustíme do nastavení sezení, musíme si připomenout, jak se má v kajaku správně sedět. Sedíme vzpřímeně v mírném předklonu, žádné hrbení. Hlava je v prodloužení páteře a oči sledují směr jízdy. Kolena jsou rozepřená o bok lodi, kam je tlačí chodidla opřená o nožní opěrky.
Jak vybrat padlo na kajak?
Kajakářské pádlo

Asi nejpřesnější způsob určení délky kajakářského pádla je tento: Uchopíme pádlo těsně nad hlavou tak, aby úhel ohnutí rozpažených loktů byl 90°. Délku pádla pak volíme podle doporučené vzdálenosti listu od ruky.

Jak vybrat mořský kajak?

Při prvním nákupu by si měl každý uvědomit, jaké vodácké zkušenosti doposud má. Pokud sedá do lodě poprvé, je vhodný kajak, který je hodně stabilní. Takový, který má ploché dno a je širší (i nad 60cm). A také je důležité si vybrat, jakou vodu chce splouvat.
Lidé se také ptají, jak správně pádlovat na kanoi?
v levé ruce (pádluje na pravém boku lodi), musí zadák držet hlavičku pádla v ruce pravé (pádluje na levém boku lodi). Shodné držení pádla stejnou rukou za hlavičku (pádlování na shodné straně) výrazně zvyšuje riziko převrhnutí lodi.

Když to vezmeme v úvahu, co dělá zadák?

Zadák přitahuje vpředu především tehdy, proudí-li voda kolmo k lodi relativně na jeho stranu, tedy při nájezdu do proudu nebo do vracáku, ale je možné i ulamovat s dostatečným náklonem a pádlem dál od lodi. Zadák ulamuje vzadu pro udělení prvního impulzu k točení.

By Haugen

Jak pádlovat na lodi? :: Kolik je v České republice nel?
Užitečné odkazy