Domovská stránka > C > Co To Je Klinický Psycholog?

Co to je klinický psycholog?

KLINICKÝ PSYCHOLOG

Vykonává psychologii jako součást zdravotního systému. V jeho podání psychologie zahrnuje především: psychodiagnostiku (duševních poruch a dopadů mozkových poškození), pomoc s psychickým zvládáním vážných onemocnění a úrazů, léčbu psychických poruch (psychózy, neurotické poruchy apod.).

Přečtěte si více

Co je projektivní?

Projektivní metody jsou psychodiagnostické metody, které využívají principu projekce. Tyto metody stojí na předpokladu exteriorizace chování, kde projekční techniky slouží jako katalyzátor. Projektivní metody kladou veliké nároky na psychologa, na jeho zkušenosti, vědomosti a intuici.
Lidé se také ptají, co tvori obsah psychiky?
Psychické procesy vedou ke vzniku psychických obsahů. K psychickým obsahům patří například sny, vzpomínky, vědomosti, myšlenky, přání, pocity atd. V psychologii se tradičně dělí procesy následovně: kognitivní procesy (někdy též poznávací) - Lze je chápat jako analogii k lidskému rozumu.

Někdo se také může ptát, co je to osobnost člověka?

Osobnost je soustava vlastností, charakterizujících celistvou individualitu konkrétního člověka, zaměřeného na realizaci životních cílů a rozvinutí svých možností ve společnosti. Tvoří ji individuální spojení biologických, psychologických a sociálních aspektů každého jedince.
Jak popsat chování?
behavior) je souhrn či komplex vnějších projevů, činností, jednání a reakcí organismu na vnější i vnitřní podněty, včetně projevů slovních, čili jakákoli akce, aktivita nebo proces, který může být pozorován a měřen; a v tomto smyslu jej lze popisovat v termínech jeho struktury (jednotlivé komponenty), funkce či

Co je to psychologie osobnosti?

Psychologie osobnosti je základní psychologickou disciplínou, která studuje rozdíly mezi lidmi a také podobu konkrétních osobnostních vlastností, které ovlivňují myšlení, cítění či chování konkrétního člověka nebo skupiny osob. Zaměřuje se také na výsledek interakce prostředí a individuálních mentálních dispozic.
Co je to psychika?
Psychika je pojem shrnující veškeré duševní obsahy a funkce člověka - tedy nejen to, co si myslíme a děláme, ale i to jakým způsobem myšlenkové informace zpracováváme, tedy samotný proces tohoto zpracování.

Někdo se také může ptát, co je to sociální psychologie?

Psychologie sociální je obor, který se zabývá vlivem sociálních faktorů na psychiku jedince v sociálních situacích. Doménou sociální psychologie jsou sociální interakce, postoje, role, chování, význam a dynamika sociálních skupin (Hartl, Hartlová, 2000, s. 484).
Následně, co je to empirický výzkum?
výzkum empirický – v s-gii záměrná, systematická poznávací činnost postavená na technikách sběru informací, resp. na řízeném pozorování soc. jevů, událostí, procesů a na zpracování a interpretaci jeho výsledků. V.e. je tedy vázán na empirii dosahovanou věd.

Co je to akční výzkum?

Akční výzkum je forma aplikovaného výzkumu v sociálních vědách. Usiluje o změnu, není hodnotově neutrální a má politické konotace (Hendl, 2005). Je považován za důležitý prostředek změn v sociální realitě. Výzkumník v akčním výzkumu má rovnocenné postavení s aktéry výzkumu.

By Doran Guzy

Co je počítačový systém? :: Jaké výzkumné metody využíváme v psychologii?
Užitečné odkazy