Domovská stránka > C > Co Je To Motherboard A Jaké Má Základní Součástí?

Co je to motherboard a jaké má základní součástí?

Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je propojit jednotlivé součástky počítače do fungujícího celku a rozdělit jim elektrické napájení, které základní desce poskytne zdroj.

Přečtěte si více

Související článek

Jaké jsou databázové systémy?

Microsoft SQL server je jedním z příkladů RDBMS.

A jakou zakladní desku?

Výběr základní desky by se primárně měl orientovat podle zvoleného procesoru, operační paměti a množství slotů pro zapojení dalších komponentů, jako jsou grafická karta, pevný disk apod. S tím souvisí také plánované využití.
Pokud jde o toto, jak zjistit co mám za základní desku v pc?
Stačí stisknout kombinaci [Windows] + [R] a zadat příkaz »cmd«. Otevře se okno příkazového řádku systému Windows. Do příkazového řádku zadejte příkaz »wmic baseboard get product, manufacturer, version, serialnumber« a stiskněte klávesu [Enter].

Jakou funkci má základní deska?

Základní deska patří mezi klíčové prvky každé počítačové sestavy. Funguje totiž jako mozek, přes který proudí informace do jednotlivých komponentů v podobě procesoru, operační paměti RAM nebo grafické karty. Také je klíčem pro možné budoucí rozšíření funkcí nebo připojení dalšího příslušenství.
Lidé se také ptají, které komponenty jsou běžné integrované na základní desce?
Typická základní deska umožňuje zapojení procesoru a operační paměti.
...
Super I/O čip
  • Obsluha disketové mechaniky.
  • Paralelní port (obvykle pro připojení tiskárny)
  • Jeden nebo více sériových portů
  • Obsluha klávesnice a myši na portu PS/2.
  • teplotní čidla a snímání rychlosti ventilátorů

Související článek

Jaké jsou verze Windows?

První verze systému Windows 1.0 se začala široce používat až ve Windows 95. Současné klientské verze systému Windows 8.1 jsou Windows 10 a Windows 11. Serverové verze jsou Windows Server 2008 a 2012.

Jaká součástka je kostrou počítače?

Těmi základními jsou procesor, paměťové čipy, grafická karta a pevný disk. Všechny tyto komponenty je třeba někam zasunout, někam připojit. A právě k tomu slouží základní deska. Ta je vlastně takovou kostrou, jakýmsi základním kamenem, na který se všechno ostatní staví.
Co je to slot v počítači?
Slot je rozhraní pro připojení například procesoru, rozšiřujících karet, grafických karet, speciálních modulů apod.

Můžete se také zeptat, co to je hardware?

Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače, narozdíl od dat a programů označovaných jako software. Jsou to elektronické součástky, které jsou na základové jednotce, také nazývané základová deska, motherboard nebo mainboard. Bez hardwaru by počítač nefungoval.
Jaký chipset vybrat?
Hry, domácí tvorba videa a 3D grafiky (B150/B250 a H170/H270) – nejlepší poměr cena/výkon nabídne čipset B250, pokud vám ale vyhovuje nějaká základní deska s čipsetem B150 můžete jí klidně využít také (mezi B150/B250 jsou jen drobné rozdíly).

Jakou značku základní desky?

Co se tedy týče hlavních výrobců základních desek ATX pro desktopové počítače, máme tu celkem 5 hlavních: velkou čtyřku ASRock, Asus, Gigabyte, MSI a pak Biostar.

By Bashemeth Loffelbein

Similar articles

Jak vybrat herní základní desku? :: Co je to sběrnice grafické karty?
Užitečné odkazy