Domovská stránka > C > Co Znamená Podstatná Jména?

Co znamená podstatná jména?

Podstatná jména obecná označují obecně kteroukoli osobu, zvíře nebo věc. Píšeme je s malým písmenem. Podstatná jména mají svůj význam slovní (neboli věcný) a význam mluvnický. Mluvnické významy, které vyjadřují podstatná jména svými tvary jsou: rod, případně životnost, číslo a pád.

Přečtěte si více

Související článek

Co znamená povolit cookies?

Propojují uživatele webu se sociálními sítěmi. Soubory cookie pomáhají přizpůsobit reklamu. Aby je webové stránky mohly používat, musí uživatel s jejich použitím souhlasit. Pracují na stránkách jednotlivých návštěvníků.

Jaký vzor je vítěz?

Životná mohou patřit ke vzoru „pán" (krokodýl, pštros, plaz), nebo „muž" (učitel, vítěz), neživotná ke vzoru „hrad"/„les" (hotel, nápis, oves, rybíz), nebo „stroj" (pytel, peníz).
Jaký rod rozlišujeme u podstatných jmen?
V češtině rozlišujeme u podstatných jmen tři různé rody: rod mužský, rod ženský a rod střední. Jednotlivé rody od sebe odlišujeme podle toho, jakým ukazovacím zájmenem si můžeme na slovo ukázat: V množném čísle se zájmena trochu mění: mužský rod = TI, ženský rod – TY, střední rod TA.

Co se určuje u podstatných jmen a sloves?

To, že u podstatných jmen určujeme pád, číslo, rod a vzor, je jasná věc.
Jak poznat látková podstatná jména?
Podstatné jméno látkové označuje látku nebo hmotu a je nepočitatelné, např. káva, voda, mouka.

Související článek

Co znamená řazení u vypínače?

Řazení je technický elektrotechnický termín, který definuje vnitřní uspořádání strojního zařízení spínače. Případně se tím rozumí provedení kontaktů. Pro každou posloupnost v elektrickém obvodu existuje specifické použití.

Jak poznat podstatná jména Pomnožná hromadná a látková?

Podstatné jméno pomnožné má jen tvary množného čísla, i když třeba označuje jednu věc, např. (ty) housle. Podstatné jméno hromadné má jen tvary jednotného čísla, i když označuje více (hromadu) věcí stejného druhu, např. (to) rostlinstvo.
A jak určit mluvnické číslo?
Pro správné určení čísla je důležité si zapamatovat, že jednotné číslo označuje jednu věc/zvíře/osobu/vlastnost, zatímco množné číslo označuje více než jednu věc/osobu/zvíře/vlastnost.

A co je to přídavné jméno?

Přídavná jména vyjadřují vlastnosti osob, zvířat, věcí a jevů označených podstatným jménem. Shodují se s nimi v pádě, čísle a rodě.
Čím je rozvíjeno přídavné jméno?
Přídavná jména mají v českém jazyce zcela zásadní roli – vyjadřují vlastnosti osob, zvířat nebo jevů či vztahy přivlastnění. Rozvíjejí tedy podstatná jména.

Co to je adjektivum?

Adjektivum je termín, kterým se v lingvistice označuje přídavné jméno. Toto pojmenování pochází z latiny, ale v odbornějších kruzích se běžně používá i v českém prostředí. Přídavná jména neboli adjektiva jsou jedním z ohebných slovních druhů.

By Reine

Similar articles

  • Co to znamená x64?

    x64 je termín, který označuje 64bitové procesory. Pojem bit znamená buď 1, nebo 0. Počet bitů je počet jedniček a nul, které může počítačový procesor použít ke komunikaci instrukcí a přiřazení adres paměti.

  • Co znamená zkratka CTRL F?

    V jednoduchém průzkumu zjistili, že 90 % uživatelů nezná klávesovou zkratku, která se používá k vyhledávání informací na stránce v mnoha různých aplikacích, a to i v různých operačních systémech.

  • Co to znamená BIM?

    Building Information Modeling nebo také Building Information Management je zkratka anglického termínu. Do češtiny se obvykle překládá jako Informační modelování budov. Takzvané digitální dvojče budovy vzniká v procesu spolupráce specialistů.

  • Co znamená zkratka cis?

    Lidé, jejichž pohlavní identita odpovídá pohlaví, které jim bylo přiděleno při narození, se označují jako cisgender. Není to totéž co termín trans.

  • Co to znamená CSS?
  • Co znamená znacka NFC?
  • Co znamená NFC u Huawei?
  • Co znamená SPF 50?
Jak smazat historii v Google Chrome? :: Jak určujeme podstatná jména?
Užitečné odkazy