Domovská stránka > C > Co Je To Úhoz?

Co je to úhoz?

Úhoz je jednotka pro měření rychlosti a přesnosti psaní textu na klávesnici počítače (dříve psacího stroje). Počet úhozů vyjadřuje minimální počet stisků kláves nutných pro napsání daného textu.

Přečtěte si více

Pokud jde o toto, kdo si nechal patentovat psací stroj?

Koncept psacího stroje se datuje minimálně do roku 1714, jehož autorem byl Angličan Henry Mill. První prokázaně fungující psací stroj sestrojil Ital Pallegrino Turri v roce 1808. Přístroj vytvořil pro svoji slepou přítelkyni hraběnku Carolinu Fantoni da Fivizzano.
Kdy se používá patkové písmo?
Patková písma se standardně používají zejména v knižní sazbě (knihy, seminární, bakalářské, magisterské práce...). Díky patkám vedou oči lépe po řádku a jsou tak pro delší texty čitelnější. Bezpatkové – písmo, jež patky neobsahuje. Příkladem jsou například písma Arial, Tahoma a Verdana.

Někdo se také může ptát, jak funguje braillovo písmo?

Brailleovo slepecké písmo (psáno také Braillovo; výslovnost [brajlovo]) je speciální druh písma, resp. systému psaní, určeného pro nevidomé, slabozraké a se zbytky zraku. Funguje na principu plastických bodů vyražených do materiálu, které čtenář vnímá hmatem.
Pokud jde o toto, jak se počítají úhozy?
Za jeden úhoz se počítá: malé písmeno kromě ď, ť, ň, ó; mezera (i za posledním znakem na řádku); tečka, čárka, pomlčka, plus, rovnítko, středník, paragraf, uzavírací závorka; velké písmeno mezi jinými velkými písmeny. Za tři úhozy se počítá: ď, ť.

Lidé se také ptají, kolik mám úhozů?

Test se spustí po kliknutí na »Typing Test« a výběru jazyka v nabídce »Switch Typing Test language« – zde vyberte »Czech«. Poté se zobrazí český text, který po jednotlivých slovech budete minutu přepisovat. Následně se vám zobrazí výsledek – tedy počet slov za minutu, počet úhozů, počet správně a špatně napsaných slov.
Kolik mám Uhozu za minutu?
K úspěšnému složení zkoušky je v průměru třeba umět přibližně 40 korektur za 10 minut a mít rychlost psaní kolem 240 čistých úhozů za minutu.

Pokud jde o toto, kde se doporučuje využívat bezpatkové písmo?

Tyto druhy písem vypadají velice moderně, ale kvůli nižší čitelnosti není vhodné používat je na tělo textu, spíše se hodí pro nadpisy nebo vysvětlivky. Mezi geometrická písma patří např. Century Gothic a Futura.
Co to je proporcionální písmo?
Neproporcionální písmo (anglicky monospaced font), také označované jako písmo s pevnou šířkou, je druh fontu, v němž mají všechny znaky stejnou šířku. Protikladem je písmo proporcionální, kde jsou jednotlivá písmena a mezery mezi nimi různě široké.

Jaké písmo použít v prezentaci?

Nemusíte se držet jen systémových fontů

Od powerpointového pravěku se proto traduje pravidlo, že nejlepší je využívat výhradně systémové fonty, které jsou nainstalované na každém počítači. Arial, Tahoma, Verdana či Times New Roman jsou sázkou na jistotu.

By Raynell Eslick

Jak psát Braillovým písmem? :: Jak se tvoří příjmení?
Užitečné odkazy