Domovská stránka > C > Co Je To Stupňování Přídavných Jmen?

Co je to stupňování přídavných jmen?

stupeň tvoříme nejčastěji tak, že přidáme k základnímu tvaru přídavného jména příponu -ejší nebo -ější. U přídavných jmen, kterým kořen slova končí na -t nebo -d, odtrhneme příponu -ký a nahradíme za příponu -ší. U přídavných jmen, kterým kořen slova končí na -ch, nahradíme -ch za příponu -šší.

Přečtěte si více

Související článek

Jak se říká třetímu stupni přídavných jmen?

4. Třetí stupeň přídavných jmen je superlativ.

A další otázka, jaký je slovní druh jaký?

vztažná zájmena (kdo, co, který, jaký, čí, jenž), číslovky (kolik, kolikátý, kolikrát) a příslovce (kde, kam, kdy, jak) v sobě spojují funkci podstatného jména (resp. přídavného jména nebo příslovce) a podřadící spojky.
Co to jsou přídavná jména tvrdá?
Přídavná jména tvrdá se skloňují podle vzoru mladý. Přídavná jména tvrdá mají jiný tvar pro každý rod: mladý muž, mladá žena, mladé děvče. V koncovkách přídavných jmen tvrdých píšeme tvrdé ý (mladý muž).

Co je to přídavné jméno přivlastňovací?

Přivlastňovací přídavná jména se tvoří od podstatných jmen rodu mužského a ženského, která označují osoby nebo zvířata. Vyjadřují přivlastnění, tedy že někomu něco patří.
Jak poznat mlady jarni?
U měkkých přídavných jmen (vzor jarní), píšeme vždy měkké I. U tvrdých přídavných jmen (vzor mladý) píšeme tvrdé Y, nikoliv však ve všech tvarech! V 1. pádě množného čísla rodu mužského životného píšeme -Í (malí chlapci jako mladí chlapci).

Jak se určují vzory?

Končí-li jméno na souhlásku, řídíme se vzory: píseň, kost, pokud na samohlásku – vzory: žena, růže. Žena je vzor tvrdý, naopak ostatní (růže, píseň a kost) řadíme mezi vzory měkké (viz též téma Koncovky podstatných jmen: ženský rod). Vzor žena: žena bez ženY – používá se, pokud podstatné jméno končí v 1.
Jak se ptame na podstatná jméno?
Ptáme se na ně slovy KDO? CO?. Ukazujeme si na ně slovy ten, ta, to.

A další otázka, jak se skloňují podstatná jména?

Některá slova mají tzv. dvojí skloňování, správně je tvar s -us i bez něj.
...
Při skloňování podstatných jmen pomohou vzory:
  1. vzory pro rod mužský: pán, muž, hrad, stroj, předseda, soudce,
  2. vzory pro rod ženský: žena, růže, píseň, kost,
  3. vzory pro rod střední: město, moře, kuře, stavení.
Někdo se také může ptát, co se určuje u zájmena?
U zájmen určujeme následující: jmenný rod (životnost), číslo, pád vzor a druh. Nutno říci, že při určování kategorie rodu, čísla a pádu nám pomůže podstatné jméno, které se k zájmenu váže.

Co se určuje u příslovce?

místa (odpovídají na otázky: kde, kudy, kam, odkud) času (odpovídají na otázky: kdy, jak dlouho, jak často) způsobu (odpovídají na otázku: jak, jakým způsobem) míry (odpovídají na otázky: jak moc, do jaké míry)

By Roeser Eberts

Co je to výstupní zařízení počítače? :: Co znamenají přídavná jména?
Užitečné odkazy