Domovská stránka > C > Co Je To Činidlo?

Co je to činidlo?

Činidlo (nebo také reagens) je pomocná chemická látka, která se zkoumanou látkou vyvolává specifickou chemickou reakci. Činidlem mohou být nejrůznější látky, například standardizované sloučeniny, indikátory, tlumivé roztoky, cheláty, kyseliny, hydroxidy nebo soli.

Přečtěte si více

Co je to substituce v chemii?

Substituční reakce (latinsky substituere, česky nahradit) je chemická reakce, při které je atom nebo funkční skupina v molekule nahrazen jiným atomem nebo skupinou. Násobnost vazby se při těchto reakcích nemění.
Jak se vyčíslují chemické rovnice?
Vyčíslování chemických rovnic (schémat)

Daleko častěji řešíme vyčíslení rovnice tak, že porovnáme počty funkčních skupin (anion sírový, kation měďný atd.) plynoucích ze zápisu látek v reakci vystupujících. A snažíme se pomocí vhodných koeficientů tyto počty vyrovnat.

Kolik elektronů prvek uvolnuje?

Počet valenčních elektronů většinou určuje maximální oxidační číslo atomu. Chemické prvky se podle umístění jejich valenčních elektronů v orbitalech dělí na s, p, d a f-prvky. Například orbital s může obsahovat maximálně dva elektrony, orbital p šest elektronů.
Co je to oxidační číslo?
Oxidační číslo (oxidační stav, oxidační stupeň nebo také mocenství) udává počet elektronů investovaných atomem do chemické vazby. Je to elektrický náboj, který by se nacházel na atomu prvku, kdybychom elektrony v každé vazbě, které vycházejí z daného atomu, přidělili atomu s vyšší elektronegativitou.

Pokud jde o toto, co to je dehydrogenace?

Dehydrogenace je chemická reakce, během které dochází k eliminaci atomu vodíku z organické látky. Je to opačný proces k hydrogenaci.
A jak se určuje názvosloví?
Chemické názvy téměř všech anorganických sloučenin se skládají ze dvou slov, z podstatného a přídavného jména. Podstatné jméno nám udává typ sloučeniny, například oxid, kyselina, sulfid atd. Od jakého prvku byla sloučenina odvozena, udává přídavné jméno.

Jak se dělá názvosloví?

V českém názvosloví je ve většině případů složen název sloučeniny z podstatného a přídavného jména. Podstatné jméno je odvozeno od elektronegativní části, přídavné jméno charakterizuje část elektropozitivní. Jde o sloučeniny odvozené od kyselin náhradou všech –OH skupin a někdy také atomů kyslíku jinými skupinami.
A další otázka, co to je názvosloví?
Terminologie je nauka o termínech, tj. o odborných názvech, a o způsobu jejich vytváření a sestavování do systémů. Výraz terminologie se častěji používá pro označení konkrétních systémů termínů, česky označovaných též slovem názvosloví, případně odborné názvosloví.

Jak vyčíslit rovnice?

Aby chemická rovnice měla smysl, musí být správně vyčíslená, tedy počet atomů na levé straně (reaktanty) se musí rovnat počtu atomů na pravé straně (produkty). Této rovnosti dosáhneme volbou správných stechiometrických koeficientů (čísel před vzorci, které udávají vzájemný poměr látek zúčastněných v reakci).

By February Agtarap

Jak funguje DVD? :: Co je oxidující?
Užitečné odkazy