Domovská stránka > C > Co Je To Tón?

Co je to tón?

Tón je v akustice a v hudbě zvuk s periodickým nebo alespoň přibližně periodickým průběhem kmitů, který vzniká pravidelným chvěním (struny, vzduchového sloupce, ozvučné desky, hlasivek, membrány, apod.). Vlastnostmi tónu v hudbě jsou výška, délka, síla a barva.

Přečtěte si více

Co to je kmitočet tónu?

Ve vztahu (32) je c [m.s2] rychlost zvuku a f [Hz] kmitočet. Kmitočet je počet periodických změn za jednu sekundu. Při teplotě 0 °C, běžném tlaku p0 = 101,325 kPa a objemové hmotnosti vzduchu ρ0 = 1,29 kg. m3 je rychlost zvuku ve vzduchu c0 = 331,5 m.s1.
A další otázka, Čím je vyšší frekvence tím je tón?
Encyklopedie. Výšku jednoduchého tónu udává jeho frekvence. Čím vyšší je frekvence tónu, tím má větší výšku. Slyšitelné zvukové vlnění má frekvenci od 16 Hz do 16 kHz.

Můžete se také zeptat, co je to kmitočet tónu co určuje a jakou má jednotku?

Frekvence (též kmitočet) je fyzikální veličina, která udává počet opakování periodického děje za daný časový úsek. Například v obvodu střídavého proudu takto označujeme počet kmitů napětí či proudu za jednotku času.
Jaké jsou základní vlastnosti zvuku?
Jako vlastnosti zvuku se uvádí výška, barva, hlasitost (intenzita). Výška zvuku je dána jeho frekvencí, tj. počtem opakování periodického děje za jednotku času. Čím vyšší je frekvence, tím je vyšší tón.

Co je to barva v hudbě?

Existují hudební barvy, které jsou dány výběrem hudebních nástrojů. Smyčcové barvy jsou měkké, pastelové. Barvy dřevěných nástrojů dechových jsou ostřejší, světlejší.
Jak vzniká tón?
Tóny vznikají při pravidelném, v čase přibližně periodicky probíhajícím pohybu – kmitání. Při jejich poslechu vzniká v uchu vjem zvuku určité výšky, proto se tónů využívá v hudbě. Zdrojem tónů mohou být například lidské hlasivky nebo různé hudební nástroje.

A co je to jednoduchý tón?

Jednoduchý tón

Skládá se z jedné frekvenční složky, která odpovídá jeho vnímané výšce. Jeho časový průběh je dán sinusoidou a je vytvářen jednoduchým sinusovým kmitáním.
Co to je frekvence?
Frekvence představuje hodnotu kolikrát proud změní směr za sekundu. Měří se v Hertzích (Hz), mezinárodní jednotce měření, kde 1 Hertz je roven 1 cyklu za sekundu. Hertz (Hz) = jeden Hertz je roven jednomu cyklu za sekundu. Cyklus = jeden úplný vlnový průběh střídavého proudu nebo napětí.

Co je to půl Ton?

Půltón je nejmenší vzdálenost mezi dvěma sousedními tóny v naší tónové soustavě. Celý tón je vzdálenost dvou sousedních tónů, mezi něž lze vložit ještě jeden. Každý celý tón se rovná dvěma půltónům.

By Eupheemia

Co je to hlasitost zvuku? :: Jak uříznout kalené sklo?
Užitečné odkazy