Domovská stránka > J > Jak Vypočítat Spotřebu Energie?

Jak vypočítat spotřebu energie?

Výpočet spotřeby elektrické energie

Příkon se udává ve wattech (W). Vynásobte ho počtem hodin, po které je spotřebič zapnutý. Tím získáte spotřebu ve watthodinách (Wh), případně po vydělení tisíci v kilowatthodinách (kWh), což je jednotka, v níž uvádí cenu elektřiny rozvodné závody.

Přečtěte si více

Související článek

Jak vypočítat ka z pKa?

Záporný logaritmus Ka se nazývá pKa. Záporný logaritmus bychom použili, kdybychom chtěli pKa pro metanol. Na minus šestnáctou.

Jak změřit spotřebu spotřebiče?

Celkem automatizované řešení, které se obejde bez složitějších výpočtů, je zařízení s názvem wattmetr. To se umístí mezi zásuvku a spotřebič. Velmi přesně, i se všemi běžným počítáním jen těžko zohlednitelnými výkyvy, změří spotřebu daného přístroje. Lepší wattmetry navíc rovnou výsledek vynásobí cenou energie.
Lidé se také ptají, kolik stojí jedno nabiti notebooku?
Příkon může být tak 50 až 100 W. Tedy 0,35 až 0,7 kWh to je asi 1,50 ař 3 Kč. Při práci jako práci spíš míň. Odběr je vyšší při hraní.

Někdo se také může ptát, kolik elektřiny spotřebuje monitor?

K naměřeným hodnotám je navíc nutné přičíst spotřebu monitoru. Ta se v případě velkých CRT obrazovek pohybuje nad 100 W. Lépe jsou na tom tenké LCD panely, spotřebují přibližně 25 W, starší LCD panely si ale klidně vezmou 40 W až 50 W. V součtu tedy typická sestava s monitorem spotřebuje minimálně 75 W.
Co to je příkon?
Příkon je fyzikální veličina, která vyjadřuje množství energie dodané za jednotku času. Značí se stejně jako výkon písmenem P , jeho základní jednotkou je v soustavě SI watt (značka: W). Poměr mezi (užitečným) výkonem stroje a jeho příkonem vyjadřuje veličina účinnost.

Související článek

Jak vypočítat jemnost displeje?

Výpočet je jednoduchý, stačí vynásobit každou část rozlišení sama sebou, tyto hodnoty sečíst a výsledek odečíst. Výsledek se vydělí velikostí displeje v palcích a podle konvence se zaokrouhlí nahoru.

Co znamená spotřeba elektřiny?

Spotřeba energie je důležitým parametrem při nákupu elektroniky, zejména spotřebičů do domácnosti – tedy všeho od mixérů přes lednice až k televizím. Tato hodnota udává, kolik toho daný spotřebič lidově řečeno „sežere", tedy kolik energie při běžném užívání spotřebuje.
Můžete se také zeptat, jakou mám spotřebu elektřiny?
Výpočet spotřeby elektrické energie pro žárovku

Na obalu zjistíme příkon žárovky – najdeme ho tam jako počet wattů (W). Tuto hodnotu vynásobíme časem, jak dlouho bude žárovka svítit. Jako příklad vezmeme žárovku s příkonem 10 W, která zářila 10 hodin. Výpočet spotřeby elektřiny = 10 W × 10 hodin = 100 Wh (watthodin).

Kolik je 1000W?

energie se velmi často používá jednotka 1 kW (1000W) resp. 1 kWh (1000 kWh).
Kolik stojí provoz spotřebičů?
Použijte jednoduchý vzorec pro výpočet spotřeby elektřiny

Takto si jednoduše spočítáte, kolik vás stojí provoz všech spotřebičů. Stačí se řídit výpočtem: příkon spotřebiče (W) × 0,001 × doba provozu v hodinách × cena za 1 kWh v korunách.

Můžete se také zeptat, kolik zere vyplá televize?

Spotřebiče v zásuvce

Počítače a televize, které se po vypnutí dálkovým ovladačem jen přepnou do pohotovostního režimu (stand-by), stále spotřebovávají energii, zhruba 3–5 kWh. „Tato zařízení lze vypínat síťovým vypínačem, případně je vypojte ze zásuvky úplně.

By Larry Elawar

Similar articles

Jak správně sedět u monitoru? :: Jaká je spotřeba počítače?
Užitečné odkazy