Domovská stránka > C > Co Je To Chálka?

Co je to Chálka?

Matyho, tedy patřící Matymu, je jasné. Chálka v brněnském hantecu znamená jídlo. Slovo pochází původně z polského chalka, což je zase z hebrejského slova challah – označení pro speciální chléb pečený na slavnosti.

Přečtěte si více

Související článek

Co to znamená Chalka?

Matyho je jasný. Význam slova chlka je jídlo. Slovo pochází z polského chalka, které je zase z hebrejského slova challa, což je výraz pro speciální chléb.

Když to vezmeme v úvahu, co je to lexikologie?

Lexikologie je lingvistická disciplína, která se zabývá lexikem, tedy slovní zásobou určitého jazyka a jejím užíváním. Slovní zásoba jazyka představuje subsystém, jehož jednotkami jsou slova a ustálená slovní spojení.
Někdo se také může ptát, jak vzniklo slovo manželství?
Nejobvykleji se vychází z praslovanského singulárního *malъžena, které je chápáno jako složenina ve významu „muž a žena", což je dvandvové kompozitum obdobné staroslověnskému bratъsestra („sourozenecký pár, bratr a sestra").

Někdo se také může ptát, jak skloňovat povidla?

(J. J.) jsou v češtině obecné i spisovné podst. jméno pomnožné a skloňují se podle vzoru město: povidla, povidel.
Co s povidly?
Švestková povidla jsou opravdu dokonalou náplní do koláčů, jsou sladká, ale zároveň i lehce kyselá, krásně hladká a také hustá, takže z náplně tolik neutíkají :) Naprosto nepřekonatelná jsou například na vdolky a až budete péct perník, určitě přidejte povidla i přímo do těsta... Jejich využití je ale mnohem širší.

Jaký je původ slova Chálka?

Z rom. chal 'jíst'. Původně argostimus, který se dostal do běžné mluvy.
Někdo se také může ptát, co je chalovat?
Znamená - jíst v brněnském hantecu.

Co znamená Dyk romsky?

Některé romské imperativy jsou přejímány bez adaptace jako ustrnulé tvary, např. „dyk" = „koukej, hele".
Co to je víceslovné pojmenování?
Nová víceslovná pojmenování (tzv. systémové kolokace) jsou výsledkem ustálených kombinací dvou či více jazykových forem při zachování jejich formální samostatnosti (kreditní karta; kyselina citronová; mobilní telefon; bod varu; hrubý domácí produkt).

A co je to lingvistika?

Lingvistika (dříve psáno linguistika) neboli jazykověda je věda zkoumající přirozený jazyk. Lze ji dělit na obecnou lingvistiku, aplikovanou lingvistiku, gramatiku a na jazykovědy jednotlivých jazyků nebo jejich skupin.

By Amoritta Elreda

Co to jsou lexikální prostředky? :: Jak se píše e-mailová adresa?
Užitečné odkazy