Domovská stránka > J > Jak Určit Povodí?

Jak určit povodí?

Plocha povodí (F) je potřebná k výpočtu některých měrných jednotek odtoku. Určuje se z mapy tak, že se na ní vymezí rozvodní čárou a změří se planimetrem. Na vodohospodářských mapách jsou velikosti ploch povodí uvedeny. Průběh rozvodní čáry lze vést podle pramenů řek a podle reliéfu terénu.

Přečtěte si více

Související článek

Jak si určit cíle?

Pokud ne, doporučuji vám sepsat si 101 životních snů, přání a cílů. Díky tomu budete vědět, co chcete a kam se chcete dostat. Pokud chcete něčeho dosáhnout v oblasti cestování, můžete si své sny a cíle rozdělit do kategorií. Jde vám o osobní rozvoj, rodinu nebo finance?

Co je koryto řeky?

Říční koryto (též řečiště) ohraničuje vodní tok. Proudí jím voda z vyšších poloh do nižších. Díky erozní síle vody dochází k postupnému zahlubování do podloží.
Pokud jde o toto, co je to průtok vodního toku?
Průtok vodního toku je objemový průtok vody v daném profilu vodního toku. Vyjadřuje objem vody, který proteče daným profilem vodního toku za jednotku času. Obvykle se udává v m³s⁻¹ nebo v l·s⁻¹. Odlišným pojmem je odtok, který označuje proces odtékání vody z povodí a udává se v jednotkách objemu za delší časové období.

A další otázka, kdo se stará o vodní toky?

Kdo se má tedy vlastně u nás potoky a potůčky starat? Dříve to byla zemědělská a vodohospodářská správa nebo také meliorační správa, které měly malé toky na starosti. Dnes správcem těchto malých nebo chcete-li drobných toků, může být téměř kdokoliv.
Navíc, jak se starat o potok?
Ideální je vytvářet zákruty potoka vždy tak, aby se stáčely k domu. K obytné části zahrady by měly směřovat i kaskády nebo vodopády. Dále je nutné zohlednit přívod energie pro čerpadlo, případně pro noční osvětlení a vytvoření lávky přes potok v jeho nejfrekventovanějším místě.

Související článek

Jak určit zeměpisnou délku?

Poloha na povrchu Země se určuje pomocí zeměpisné délky, což je zeměpisná souřadnice. Určuje se úhel mezi rovinou místní a rovinou greenwichskou.

Lidé se také ptají, jak vznikli ptáci?

Vznik ptáků je doložen z období jury před 140 miliony let, tedy asi 80 milionů let po vzniku prvních savců. Vyvinuli se z teropodních dinosaurů skupiny Maniraptora, kam patřily 1–3 m dlouhé bipední druhy, např. Velociraptor (známý z velkofilmu Jurský park).
Pokud jde o toto, jak toka tetrev?
Samec může na strom, ze kterého bude tokat, doletět již večer před hlavním tokem, načež začne vydávat říhavé zvuky, které jsou v mluvě českých myslivců známé jako „vrzání". Časně zrána pak tetřev začne vydávat celou plejádu zvuků, které jsou rozděleny do několika fází.

Pokud jde o toto, jak se vyvinuli ptačí?

Ptáci jsou pokládáni za potomky drobných teropodních dinosaurů, konkrétně maniraptorů (klad Pennaraptora a Avialae), z nichž se vyvinuli v období střední až svrchní jury, před více než 160 miliony let.
Když to vezmeme v úvahu, jaké máme úmoří?
Úmoří Přes území České republiky prochází hlavní evropské rozvodí, které ho rozděluje na 3 úmoří – Severního, Černého a Baltského moře. Jejich trojmezí se nachází na hoře Klepáč v masivu Králického Sněžníku. Každé úmoří lze dále dělit na povodí jednotlivých řek.

Jaké je úmoří Odry?

Povodí Odry je povodí řeky 1. řádu a je součástí úmoří Baltského moře. Tvoří je oblast, ze které do řeky Odry přitéká voda buď přímo nebo prostřednictvím jejich přítoků. Jeho hranici tvoří rozvodí se sousedními povodími.

By Ireland Durst

Similar articles

Jak poznat umění? :: Co je toku?
Užitečné odkazy