Domovská stránka > C > Co Je To Republika?

Co je to republika?

Republika (z latinského res publica věc veřejná) je formou suverénního státu nebo země, kde je hlava státu (obvykle prezident) a parlament voleni na určité období. Republikánství (Republikanismus) je politická ideologie prosazující republiku jako nejvhodnější formu vlády společnosti. Zdůrazňuje svobodu a občanství.

Přečtěte si více

Související článek

Jak se správně píše Česká republika?

Oficiální politické názvy současných států jsou obvykle víceslovné a první písmeno se obvykle píše pouze v prvním slově: Česká republika.

Někdo se také může ptát, jak dělíme státy podle formy vlády?

Monarchie je forma vlády, ve které má politickou moc monarcha - to může být král, císař, car apod.
...
Republika je forma vlády, ve které je hlavou státu volený prezident.
  • Parlamentní republika.
  • Poloprezidentská republika.
  • Prezidentská republika.
  • Socialistická republika.
  • Islámská republika.
Pokud jde o toto, kam radime Čr z hlediska forem vlády?
Republika (z latinského res publica, věc veřejná) je forma vlády, ve které je země považována za veřejnou záležitost, nikoliv vlastnictví vládce. Primární instituce v republice jsou ustavovány skrze demokracii, oligarchii či aristokracii. Republika je opakem monarchie, jelikož panovník není hlavou státu.

Někdo se také může ptát, jaké jsou státní zřízení?

Státní zřízení může být organizováno různými způsoby. nejvyššími státními orgány. Z hlediska nositele státní moci (tj. kdo a jakým způsobem vládne) se obvykle rozlišují dvě základní formy vlády: monarchie a republika.
Jak Delime státy světa?
– rozdělení států podle vyspělosti:

skupina: rozvojové země (patří sem většina států Afriky, Asie a Latinské Ameriky: Nigérie, Maroko, Čína, Vietnam, Indie, Belize, Honduras...) – 4. skupina: nejchudší země (Haiti, Somálsko, Rwanda, Laos, Demokratická republika Kongo, Burundi...)

Související článek

Jak se řekne francouzsky Česká republika?

Czech Republic-la République tchque je francouzský slovník.

Navíc, jaké jsou druhy státu?

Typy státu podle uspořádání
  • Unitární stát. Regionální stát. Federace. Konfederace.
  • Říše.
  • protektorát.
Někdo se také může ptát, kdo vladne v parlamentni monarchii?
Moc panovníka jako hlavy státu v parlamentní monarchii je omezena parlamentem, panovník nesestavuje vládu a zpravidla nemá ani velký vliv na státní záležitosti, které jsou obstarávány parlamentem a vládou (viz parlamentarismus). Monarchovi v tomto zřízení připadá především úloha reprezentativní.

Kdo byl první v Americe?

Tradičním datem objevení Ameriky Evropany je rok 1492, kdy k břehům tohoto světadílu pod španělskými vlajkami přirazila flotila vedená Kryštofem Kolumbem. Z Evropy však s velkou pravděpodobností vstoupili na americkou půdu jako první Vikingové, a to již o několik stovek let dříve.
Kdy byla nalezena Amerika?
1492. Kryštof Kolumbus při hledání západní cesty do Indie přistává u karibských ostrovů a objevuje nový kontinent (12. října). Objevení Ameriky začali Američané oslavovat v roce 1792 jako Kolumbův den, v roce 1971 se stal federálním svátkem a k tradičním oslavám patřily mohutné průvody.

Kdy a kým byla původně osídlená Amerika?

Za pravděpodobně prvního evropského objevitele Ameriky se považuje Leifr Eiríksson, který tak měl učinit kolem roku 1000. V roce 2007 bylo na základě analýz DNA kuřecích kostí, nalezených na chilském poloostrově Arauco, prokázáno, že mezi lety 1321 a 1407 navštívili tuto oblast Polynésané.

By Marmion Balich

Co je mechanické zařízení? :: Jaké jsou základní funkce státu?
Užitečné odkazy