Domovská stránka > C > Co To Je Rozlišení Obrazu Nebo Fotografie?

Co to je rozlišení obrazu nebo fotografie?

Rozlišení ve fotografii udává, z kolika obrazových bodů se bude skládat výsledná fotografie. Někdy se rozlišení zapisuje počtem pixelů pro každou stranu fotografie (např. 3000 × 2000). Z toho lze ale snadno vypočítat rozlišení v megapixelech.

Přečtěte si více

Související článek

Jakou zvolit verzi Windows 32 bit nebo 64 bit?

Klikněte na tlačítko Start a poté na počítač a vlastnosti. V okně s informacemi o systému se zobrazí verze operačního systému.

V jakém poměru stran fotit?

Standardní fotografie se většinou vyrábí v ustálených velikostech a tomu i odpovídá nejlepší nastavení fotoaparátu. Poměr stran 4:3 zhruba odpovídá formátu fotografií 9x13 a 13x18. Výrazně oblíbenější je ale formát 10x15, popř 15x21, kterému ovšem lépe odpovídá poměr stran 3:2.
Někdo se také může ptát, v jakém rozlišení fotit?
Pro běžné focení bez plánovaných velkých tisků nebo ořezů bohatě postačí 6MPix rozlišení. Níže si můžete prohlédnout tabulku, ve které je uvedeno, jak velké fotky lze tisknout z různých rozlišení (při standardní kvalitě tisku 300DPI což je nejčastější hodnota při fotografickém tisku).

Co znamená 16 9?

Jako 16 : 9 („16 ku 9") se obyčejně označuje poměr stran u videí a obrázků, u kterých poměr šířky a výšky je 16 : 9. Poměr stran 16 : 9 se začal rozšiřovat v roce 2009 a začal nahrazovat poměr stran 4 : 3. V současné době je to nejběžnější poměr stran, je využit nejčastěji ve formátech Full HD, Quad HD a Ultra HD.
Co je 300 DPI?
V souvislosti s tiskem často narazíte na zkratku DPI. Pochází z angličtiny, kde zastupuje spojení slov dots per inch, česky body na palec. Údaj uvádí počet obrazových bodů, pixelů, které se vejdou na jeden palec (1 palec = 2,54 cm). Hodnota 300 DPI tedy říká, že na délce 2,54 cm najdete 300 bodů.

Související článek

Co je DPI rozlišení?

dpi je jednotka rozlišení Anglický originál dots/pixels per inch se nazývá zkratka. Udává celkový počet bodů na displeji, které se vejdou do délky jednoho palce.

Můžete se také zeptat, jak zjistím pixely?

Najeďte kurzorem myši nad soubor s fotografií. Zobrazí se Vám hodnota rozlišení v pixelech, jak je vidět na obrázku vpravo. Pokud je rozlišení nižší než doporučené hodnoty v tabulce, pak tisk již nemusí být kvalitní.
Jak upravit velikost fotky pro tisk?
DOBRÝ TIP: Abyste si ulehčili práci při přípravě fotek pro tisk, doporučujeme si tyto rozměry fotografií nastavit v nástroji OŘEZ v Photoshopu nebo Zoneru. Je to jednoduché a příště už jen vyberete konkrétní velikost z nabídky.

A další otázka, jaký parametr nás zajímá při tisku fotografií?

DPI (Dots Per Inch) / tiskový rastr

DPI je pro nás relevantním údajem hlavně při tisku a je ekvivalentem hustoty tiskových bodů, reprodukovaných následně tiskárnou! DPI tedy není nic jiného než přepočet a následný přepis digitálních bodů (MPX) na body reálné, tiskové. Klasickým mýtem je, že čím vyšší DPI, tím lépe.
Jak nastavit DPI u fotky?
Obecně můžu doporučit příliš se nezabývat tím, jaké rozlišení je pro danou tiskárnu vhodné, jestli třeba není lepší před tiskem rozlišení fotky upravit tak, aby bylo co nejblíže „ideální" hodnotě 300 DPI. Prostě nastavte v ovladačích velikost papíru a fotku pošlete na tiskárnu v původním rozlišení.

Co je DPI tisk?

Čím více bodů se vejde na určitou plochu, tím ostřejší a na pohled kvalitnější obraz je. Původně americká zkratka DPI znamená "Dots Per Inch" neboli "počet bodů na palec". Když palec přepočítáme na centimetry, zjistíme, kolik bodů se vejde do úsečky o délce 2,54 cm.

By Gavin Rashada

Similar articles

Co je barevná hloubka obrázku? :: Kde je nejrychlejsi internet?
Užitečné odkazy