Domovská stránka > C > Co Je To Věta Přísudková?

Co je to věta Přísudková?

Vedlejší věta přísudková nahrazuje část jmenného přísudku se sponou. V řídící větě zůstává spona, přísudkové jméno je vyjádřeno větou vedlejší. Na vedlejší větu přísudkovou můžeme odkazovat zájmeny ukazovacími (v hlavní větě). Bývají připojeny spojkami nebo vztažnými zájmeny.

Přečtěte si více

Související článek

Co je to věta uvozovací?

V úvodu textu je citována přímá řeč. Vyvozovací věta nám říká, kdo a jak mluví.

A jak se zeptat na vedlejsi vetu privlastkovou?

Přívlastková

Ptáme se na ni: Jaký, který, čí? + jméno z věty řídící, které vedlejší věta rozvíjí.
Kdy vedlejsi věta?
Druhou část věty, tu vedlejší, můžeme klidně vynechat.
...
Souvětí podřadné
VEDLEJŠÍ VĚTAOTÁZKA NA VEDLEJŠÍ VĚTUSPOJOVACÍ VÝRAZY
ČASOVÁKdy, odkdy, jak dlouho,jak častoJakmile, když, až
MÍSTNÍKde, kam, kudy, odkudKde, kam, kudy
ZPŮSOBOVÁJak, jakým způsobemJak, že, pokud
MĚROVÁDo jaké míry

Co vyjadřuje vedlejší věta doplňková?

Doplněk je rozvíjející větný člen, který vyjadřuje vlastnost, již má podstatné jméno za určitého děje. Z této složité definice vyplývá, že doplněk závisí zároveň na jménu (rozvíjí jméno většinou v podmětu a předmětu) a slovese.
Jak se ptáme na vedlejší věty příslovečné?
Vedlejší věta (příslovečná) časová vyjadřuje příslovečné určení času věty hlavní (Když odcházel, zabouchl dveře.). Ptáme se na ni podobně jako na příslovečné určení času otázkami kdy, odkdy, dokdy, jak často, jak dlouho, na jak dlouho ap. (Kdy zabouchl dveře? → Když odcházel.).

Jak poznat souvětí souřadné?

SOUVĚTÍ PODŘADNÉ – spojení věty hlavní s jednou nebo více větami vedlejšími. SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ – spojení minimálně dvou vět hlavních a libovolného počtu vět vedlejších. Věty hlavní spolu obsahově souvisejí a je mezi nimi významový poměr.
Jak poznám souvětí podřadné?
Souvětí podřadné obsahuje jen jednu větu hlavní a jednu i více vět vedlejších. Věta hlavní nezávisí mluvnicky na jiné větě v souvětí. Nemůžeme se na ni jinou větou v souvětí zeptat. Věta vedlejší je mluvnicky závislá na jiné větě v souvětí.

Můžete se také zeptat, proč vedlejší věta?

Odpověď na otázku: „Proč? " pak obvykle začínáme spojkou protože, proto není divu, že právě ta je jedním z výrazů spojujících v tomto případě větu hlavní s větou vedlejší. Mezi další použitelné spojky patří poněvadž, jelikož a že. Při odporu k souvětí můžeme obsah věty vyjádřit spojením podstatného jména a předložky.
Když to vezmeme v úvahu, jak se ptáme na větu pripustkovou?
Ptáme se následovně: I přes co? Navzdory čemu? I v jakém případě? Větu vedlejší k větě hlavní připojujeme spojkami třebaže, i kdyby, ač, ačkoli, i když a přestože.

Když to vezmeme v úvahu, jak se ptáme na větu účelovou?

Jak už bylo řečeno, na vedlejší větu účelovou se ptáme podobně jako na příčinnou, tedy: Proč? Jiné je jen to, že se v tomto případě neptáme, z jakého důvodu, ale: Za jakým účelem? Spojovací výrazy už jsou jiné, účelovou větu k té řídící připojujeme za pomoci spojek aby, abychom, abyste a ať.

By Gaiser

Jak nahrát film? :: Jak poznat větu předmětnou?
Užitečné odkazy